Nezadovoljstvo

Zajednica OIE HGK osuđuje nejednak tretman: 'Zbog pojedinaca se stigmatizira branša'

Ističe da Zajednica OIE nikada nije odobravala različit tretman investitora niti je ikada kroz svoj rad gurala interese pojedinog investitora ili projekta
Ilustracija
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Iz Zajednice obnovljivih izvora energije HGK osuđuju preferencijalni tretman nekih investitora i poručuju kako se zbog takvih izoliranih slučajeva u medijima nepravedno stigmatizira cijela branša.

„Od samih početaka Zajednica OIE HGK je okupljala i hrvatske proizvođače opreme, a Komora je uvijek snažno poticala uključenje hrvatskog gospodarstva u što većem obujmu. Predstavnici tvrtki članica stremili su što većem lokalnom zapošljavanju i ugradnji hrvatskih proizvoda i materijala kada god je to bilo moguće. Svi oni su ponosni na ono što su izgradili, ali u tom ponosu ih smetaju novinski napisi puni neistina. Ako su postojale nepravilnosti neka se to jasno kaže, a ne da se stigmatizira cijela branša“, istaknuo je Bojan Reščec, voditelj Grupacije za energiju vjetra HGK, koja djeluje u sklopu Zajednice za OIE HGK, komentirajući događanja oko vjetroelektrana koja su trenutno u središtu pozornosti hrvatske javnosti.

Ističe da Zajednica OIE nikada nije odobravala različit tretman investitora niti je ikada kroz svoj rad gurala interese pojedinog investitora ili projekta.

„Jedan od glavnih ciljeva udruživanja tvrtki je bilo uklanjanje predugih i kompliciranih procedura ishođenja dozvola i suglasnosti, no Zajednica je uvijek zastupala stajalište da svi moraju poštivati Zakone i propise RH i da svima mora biti data jednaka šansa za realizacijom projekata. Uvijek smo se stavljali na raspolaganje donosiocima odluka za svaku pomoć kod kreiranja pravnog okvira, osmišljanja strategija ili dostave podataka, jer želimo jednake uvjete za sve“, kazao je Tonći Panza, jedan od osnivača Zajednice OIE u HGK prije gotovo 15 godina, danas zamjenik predsjednika Zajednice OIE, dodavši kako je upravo zato nepravedno prema članicama što su neki investitori uspjeli ishoditi dozvole u znatno kraćem vremenu od drugih i time došli u situaciju da im projekti budu uvršteni u raspoložive kvote umjesto ili ispred drugih.

„Tako su direktno ostvarili znatnu financijsku korist, a istovremeno nanijeli veliku štetu drugima. To osuđujemo i želimo poslati jasnu poruku da se takva prednost i korist ni u kojem slučaju nije stekla kroz aktivnosti Zajednice ili njezinu potporu. Stoga je pogrešno zbog takvih pojedinaca rušiti ugled cijele branše“, izjavio je Reščec i još jednom pozvao da se provjere sve okolnosti i izdane dozvole za vjetroelektrane.

Čović je poručio da su danas izgrađene vjetroelektrane rezultat znatnih ulaganja tvrtki u razdoblju od 2000. do 2013. godine, uz nejasne procedure, česte promjene pravilnika i uz veliki rizik za investitore.

„Hrvatska je do 2016. izgradila prvih 400 MW vjetroelektrana i time postala lider u regiji, na što bi morala biti ponosna. Svim tvrtkama, i stranim i domaćim, koje nisu odustajale od svog cilja i koje su ulagale i predugo i previše treba odati priznanje jer su iznijele taj važan prvi investicijski ciklus“, tvrdi Ivo Čović, predsjednik Zajednice OIE i zaključuje da su upravo investitori, bili domaći ili strani, zaslužni što je Hrvatska izgradila vjetroelektrane koje svojim radom smanjuju potrebu za skupim uvozom električne energije, u sebi sadrže značajan dio hrvatskog znanja, rada i materijala, zapošljavaju domaću radnu snagu te pridonose razvoju lokalnih zajednica i važnom putu Hrvatske prema energetskoj neovisnosti.

Čović naglašava da se Zajednica zalaže da se utvrde svi propusti i nepravilnosti te da se odgovarajuće prema njima postupi, kako se ne bi nepravedno stigmatizirale sve one druge tvrtke, koje predstavljaju većinu, a koje odgovorno rade svoj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2023 19:14