Poprilična ušteda

Zahvat koji kod privatnika košta i 15.000 kuna u dvije je državne bolnice besplatan

Za razliku od tzv. čupanja vena, ova metoda nije bolna i već drugi dan pacijent ide kući
Ilustracija
 Tom Dubravec / CROPIX

KBC Osijek jedina je bolnica u Hrvatskoj, uz KBC Zagreb, u kojoj je moguće na uputnicu obiteljskog liječnika obaviti zahvat laserske ablacije vena.Naime, riječ je o usluzi koju su dosad nudile samo privatne poliklinike gdje se cijena ovoga zahvata kreće od 12 do 15 tisuća kuna, ovisno o tome sanira li pacijent vene na jednoj ili objema nogama. KBC Osijek mogućnost pružanja ovog zahvata dobio je krajem rujna prošle godine kada su napokon nabavljene sonde za laser, piše Glas Slavonije.

Tijekom primjene ove metode radijalna se sonda kroz mali kožni rez uvodi u oboljelu venu. Sonda se zatim koristi za usmjeravanje laserskog svjetla u venu korištenjem ciljane radijalne emisije. Laser zatim zatvara venu. Tijekom ili poslije tretmana pacijenti osjećaju malo ili nimalo bola. Ovaj se zahvat u KBC-u Osijek obavlja svakog ponedjeljka kada se u operacijskoj sali nađu i do četiri pacijenta, a specijalisti koji su posebno obučeni baš za ove zahvate, mladi su osječki vaskularni kirurzi dr. Vedran Ivković i dr. Vedran Vrgoč.

- Mi smo do unatrag šest mjeseci radili samo klasične operacije poznatije pod kolokvijalnim nazivom "čupanje vena“. Iako i to sada radimo minimalistički tako da napravimo dva do tri šava u preponi i jedan kod koljena, i dalje je to bolna metoda, a oporavak traje duže i veći su hematomi. Rezultati kod lasera bolji su nego kod klasičnog načina rješavanja vena, zahvat se radi u lokalnoj anesteziji, a već se drugi dan ide kući. Zahvat se obavlja na uputnicu HZZO-a nakon što ga mi indiciramo pri pregledu pacijenta. Znači, prvi se pregled odradi kod nas i mi doplerom određujemo je li pacijent adekvatan za zahvat laserom, ili će se koristiti klasična operacija. No, danas 95 posto pacijenata operiramo laserom. Ovi su zahtjevi manje bolni, manji su podljevi i manji šavovi te se osoba brže vraća na posao - ističe dr. Ivković.

Lista je čekanja u KBC-u Osijek za ovaj zahvat trenutačno do dva mjeseca, a među pacijentima je sve više mlađih osoba, i to oba spola.

- Posljednjih pet operacija nitko nije bio stariji od 50 godina. Najčešće su žrtve problema s venama osobe koje zbog opisa posla cijelog dana stoje, i to u mirujućem položaju, primjerice frizeri, a sve je više i muškaraca s ovim problemom. Imamo desetak pacijenata mjesečno i do sada smo odradili oko 50 osoba. Krenuli smo s dvije do tri operacije i sada imamo do četiri ponedjeljkom te još jednu do dvije srijedom. Ova se dobra vijest brzo pročula, jer uistinu nije mala stvar za pacijenta uštedjeti 15 tisuća kuna na ovakvom zahvatu - zaključuje dr. Vedran Vrgoč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2023 07:33