Zapelo ulaganje Cindriga u Slatini

Zahtjev britanske tvrtke za novo produljenje dozvole istraživanja geotermi u Slatini stavljen na čekanje

Cindrigo je na webu burze u Londonu još 5. ožujka objavio da je zatražio produljenje dozvole od AZU-a

Slatina, bušotina

Jedno od najvećih stranih ulaganja u domaćoj energetici, istraživanje geotermalnih izvora na polju Slatina 3 u koncesiji ESS Dravacel energetike u vlasništvu britanske kompanije Cindrigo, privremeno je zaustavljeno jer je Britancima istekla postojeća dozvola, a novu, kako nam je potvrđeno u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, još nisu dobili.

- U tijeku je utvrđivanje činjenica na temelju kojih bi se moglo odobriti produljenje dozvole za istraživanje geotermalnih izvora tvrtki ESS Dravacel energetika - poručeno nam je iz Ministarstva. Cindrigo je na stranicama Londonske burze još 5. ožujka ove godine priopćio da je zatražio produljenje dozvole za istraživanje kod Slatine, ali ne od Ministarstva gospodarstva, nego, kako su naveli, od Agencije za ugljikovodike (AZU). No, AZU navodi da nikakav zahtjev Cindriga nije dobio.

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja jedino je ovlašteno donijeti odluku o produljenju dozvole. Prema Zakonu, Ministarstvo može na opravdani zahtjev investitora produljiti dozvolu za istraživanje, pri čemu takvu odluku donosi unutar 60 dana od zaprimanja urednog zahtjeva investitora, i to u slučajevima kada utvrđeni rok iz dozvole nije dovoljan za završetak istraživanja koje se provodi u skladu s dozvolom - pojašnjavaju u Agenciji.

Uloga Crosca

Cindrigu je već jedanput, sredinom listopada prošle godine, produljena dozvola za istraživanje geotermi kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji na šest mjeseci, pa u tome treba tražiti razloge što je zahtjev Britanaca sada pod dodatnim povećalom. Prvi put dozvola im je produljena jer su, prema odluci resornog Ministarstva, priložili dokumentaciju iz koje je razvidno da su s tvrtkom Crosco ugovorili najam bušotine za eksploataciju na spomenutome polju, ali im Crosco, zbog zauzetosti bušotine kod drugog naručitelja, nije bio u mogućnosti pružiti ugovorenu uslugu.

Britanci su do dozvole za istraživanje na polju Slatina 3 došli u rujnu 2022. kupnjom 90 posto udjela u tvrtki ESS Dravacel energetika od poduzetnika Marinka Mikulića, široj javnosti poznatijeg po biznisu s papirom, koji je zadržao deset posto vlasništva. Mikulić je koncesiju na Slatinu 3 i istražno polje veličine 5500 hektara ishodio 2018. Nakon spomenute promjene vlasništva svi pripremni građevinski radovi na gradilištu Slatine 3, prema burzovnom priopćenju Cindriga, uključujući bušenje provodnika, bušotine i gradnje ceste, završeni su. Lokacija je, navodi isti izvor, spremna za početak bušenja na dubini oko 4000 metara u području za koje se zna da ima potrebno geotermalno ležište.

- Slatina 3 je Cindrigov najnapredniji projekt. Riječ je geotermalnom projektu koji je u početku bio namijenjen proizvodnji 20 megavata električne energije. Nalazi se na jednom od najatraktivnijih europskih geotermalnih tržišta, s dobro dokazanim izvorima ležišta. Prethodno bušenje u ovom rezervoaru zabilježilo je temperaturu vode koja se približavala 200 Celzijevih stupnjeva, premašujući priznate minimalne pragove za proizvodnju geotermalne energije - izvijestio je Cindrigo svoje ulagače na burzi krajem ožujka ove godine.

Odgoda financiranja

Izvršni direktor Cindriga Lars Guldstrand otkrio je u povodu zahtjeva za produljenje dozvole da je u Slatinu 3 kompanija dosad uložila gotovo 8 milijuna eura, a samo u 2024. približno 3 milijuna eura.

Iz Cindriga su u izjavi za burzu pojasnili i zašto u bušenje na Slatini 3 nisu krenuli po planu.

- Cindrigo očekuje daljnjih šest mjeseci produljenja istražne dozvole od travnja 2024., što će omogućiti mobilizaciju i početak (spud-in) dubinskog bušenja. Ovo proširenje je ključno kako bi se osiguralo dovoljno vremena za dovršetak programa bušenja i analize podataka iz bušotine te kako bi se potvrdile sve kritične odrednice, uključujući geotermalne protoke s ciljem prelaska iz faze istraživanja u fazu eksploatacije projekta - navode iz britanske kompanije. Otkrili su i da se odgađa dotok novca u tvrtku prema ugovorenom i objavljenom kreditnom aranžmanu s kreditorom Tri Ri Asset Managementom, vrijednom 10 milijuna funti. Spomenuti zajam, najavljuju, bit će realiziran nakon očekivanog produljenja dozvole.

- Iako se prethodno očekivalo da će duboko bušenje početi tijekom veljače 2024., Dravacel je, kako bi se uskladio s vremenom produljenja licence i povlačenja sredstava, obustavio daljnje operacije bušenja na lokaciji projekta dok se produljenje licence ne potvrdi. Tvrtka vjeruje da će nakon odobrenja produženja licence, povlačenja sredstava i ponovnog započinjanja radova imati dovoljno vremena i ostati u poziciji da projekt dovede do faze eksploatacije - poručuju iz Cindriga.

Da je Cindrigo u potrazi za kapitalom kojim bi dovršio investiciju u Slatini, svjedoči i okvirni sporazum koji je krajem 2023. potpisao s kompanijom Petroline Energy LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o potencijalnom financiranju s 75 milijuna funti. U pripadajućoj obavijesti navodi se da bi Petroline Energy LLC mogao sufinancirati upravo geotermalne projekte. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:29