šoping meka

Zagrepčani pohrlili u novootvoreni Z centar: pogledajte kako je izgledalo otvaranje mega objekta

Na više od 75.000 kvadrata u naselju Špansko otvoren novi trgovački centar
Z 1

Brojni Zagrepčani pohrlili su na otvorenje Z centra, prvog hrvatskog trgovačkog centra nove generacije koji je 26. kolovoza otvorio svoja vrata u naselju Špansko. Pred predstavnicima medija velikom otvorenju prisustvovala su i mnoga lica iz hrvatskog javnog života, ali i brojni građani koji su ovih tjedana s nestrpljenjem iščekivali uživo vidjeti ovaj mega objekt u koji je do sada investirano više od 620 milijuna kuna, priopćili su iz Z centra u petak.

image
Z 2

Pod voditeljskom palicom Ive Šulentić, direktorica Z centra uručila je 20.000,00 kuna vrijednu donaciju predstavnicima udruge Mali zmaj za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece Zagreba. Donacija je namijenjena radu logopeda koji će u suradnji s udrugom pomoći štićenicima u lakšem i kvalitetnijem savladavanju prepreka i izazova.

'Jednako kao što su mnogi Zagrepčani jedva čekali otvorenje našeg objekta i sami smo s nestrpljenjem iščekivali uspješan dovršetak radova. Više od 250 stručnjaka i vrijednih građevinskih radnika još od kraja prosinca 2019. radilo je na izgradnji zbog čega danas s ponosom mogu reći da su već završene i predradnje za otvorenje drugog dijela objekta. Točnije, koncem listopada 2021. planiramo otvoriti preostale dijelove Z centra', u svečanom govoru objasnila je Maja Medunović, menadžerica Z centra.

image
Maja Medunović

Osim velikog otvorenja krajem kolovoza, koncem listopada 2021. planirano je otvorenje velike dječje igraonice s inovativnim sadržajem i casina, a bit će pušteni u pogon i svi vanjski sportski tereni. Z centar uvodi i novost na hrvatskom tržištu, multibrend store za muškarce koji se također otvara u drugoj fazi dok će se u budućnosti otvoriti i multiplex kino, prvo takvo u zapadnom dijelu grada.

Osim vrijednim radnicima direktorica centra zahvalila se i arhitektonskom studiju PULS-AR te projektnom timu iz PRONAD-a jer, kako je rekla Medunović, ovaj objekt zbog njihove i vizije investitora Z centra, već je osvojio nagradu 'European Property Awards 2020-2021' u kategoriji najboljeg projekta trgovačkih nekretnina u Hrvatskoj.

'Ponosni smo na uspješno završen višegodišnji zahtjevan projekt Z centra, trgovačkog centra s brojnim sadržajima i kompleksnim projektantskim zahtjevima. Posebno zato što smo ostvarili vrlo kvalitetnu suradnju sa svim sudionicima gradnje i investitorima. Na projektu je sudjelovao veliki broj projektanata svih struka i ovom im se prilikom zahvaljujem na suradnji. Z centru želimo puno sreće, a posjetiteljima ugodnu zabavu i kupovinu', rekla je Tanja Barišić Antolić, glavna projektantica Z centra iz tvrtke Pronad.

image
Lana Jurčević

Iznimna protupotresna gradnja glavnog izvođača radova tvrtke Kamgrad, kao i cjelokupan projekt, omogućen je hrvatskim kapitalom i u suradnji s domaćim tvrtkama - ali svakako njegova realizacija nije bila jednostavan zadatak.

'Nakon više od 20 godina iskustva u realizaciji arhitektonskih projekata, pa tako i trgovačkih centara, kod ovog objekta nam je ideja vodilja bila stvoriti centar nove generacije - kako svojim suvremenim oblikovanjem tako i dodanim vrijednostima te sadržajima. Cilj nam je bio pronaći koncept koji se organizacijski i urbanistički uklapa u zadanu matricu i okruženje ali i sadržajno pruža optimum i sinergiju u odnosu na susjedne trgovačke sadržaje te stambeno naselje koje i dan danas raste. Neke od posebnosti projekta su i stvaranje velikog ali intimnog vanjskog multifunkcionalnog dnevnog boravka za goste i korisnike centra te stanovnike okolnih gradskih četvrti kojima takvi sadržaji uglavnom nedostaju. Ovakav pristup je već nakon faze projektiranja prepoznat od međunarodne stručne javnosti te smo zbog toga i nagrađeni', rekao je Alan Leo Pleština, direktor PULS-AR arhitekture, koji su ujedno i autori arhitektonskog oblikovanja interijera Z centra.

image
Iva Radić

Naime, Z centar će u finalu nuditi sasvim novi koncept otvorenosti prema van čime će stanovnici brojnih gradskih četvrti dobiti novo mjesto sa sadržajima kakvo do sada u regiji nitko nije realizirao. Investitori Z centra sigurni su da će koncept objekta doprinijeti rastu kvalitete života lokalnog stanovništva jer za posebno atraktivan i prostran središnji trg planirano je da postane centralnim mjestom susreta i druženja stanovnika okolnih naselja te lokacijom brojnih priredbi i događanja – što je osobito važno mladim obiteljima.

image
Z Vatromet

'Zahvaljujem i našim brojnim zakupcima koji su nas prepoznali, kao i agenciji 2advice koja je lavovski odradila zakup u Z centru i zahvaljujući kojima imamo odličan miks trgovina - točno onakav kakav je nedostajao u zapadnom dijelu Zagreba', istaknula je Medunović. Na više od 75.000 četvornih metara bruto zakupne površine u konačnici će biti smješteno više od 60 poslovnica. Mnogi poznati svjetski brendovi otvorili su u Z centru svoje prodavaonice u najvećoj kvadraturi, pojedine imaju nove koncepte, a dio njih je otvorilo i svoje jubilarne poslovnice. Popunjenost centra već sada je 90%, a novih radnih mjesta u Gradu Zagrebu više od pet stotina, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 20:18