Coworking

Zagrebačka Wespa ide u prvu tokenizaciju nekretnina u Hrvatskoj

Udjeli domaće kompanije tako će kroz tokene biti dostupni širem krugu ulagača, za razliku od prije kada su ovakve investicije u pravilu bile rezervirane isključivo za ‘velike igrače‘ - kaže Amir Babović
 WESPA Spaces

Nekretnine su uz turizam jedan od najvećih biznisa u Hrvatskoj, a upravo je započeo projekt koji ukazuje u kojem se smjeru oni razvijaju.

Najveća barijera ulasku većeg broja ulagača u biznis s nekretnina je njihova cijena. Potrebno je odmah imati veliku količinu kapitala da bi se moglo baviti nekretninama. Stanovi, poslovni prostori, zgrade. Ništa od toga nije jeftino. Bilo je pokušaja da se smanji visina te ulazne barijere. To su pokušali fondovi. No, u posljednje vrijeme najveća su očekivanja od tokenizacije.

Razvoj kripto-tehnologija, naime, omogućuje da se udio vlasništva u određenoj nekretnini upiše na blockchain i potom prodaje po istom principu kako se prodaju kriptovalute poput Bitcoina.

image
WESPA Spaces

Wespa Spaces, najveći privatni coworking prostor u Hrvatskoj krenuo je u investicijsku rundu u kojoj tokenizira 10 posto svojeg biznisa u zamjenu za 2,25 milijuna kuna ili 300.000 eura kapitala. Cijeli proces obavlja se preko blockchain platforme domaćeg startupa AMPneta. Wespa je jedan od trenutačno najuspješnijih coworking prostora u Hrvatskoj.

U nekretninskom je biznisu. Nekada su tvrtke iznajmljivale poslovne urede samo kao poslovne urede, bez mnogo popratnih sadržaja. Međutim, posljednjih godina jača biznis coworkinga gdje tvrtke korištenje poslovnih zgrada prodaju kao uslugu iznajmljivanja stolova za rad ili ureda u sklopu prostora koji nudi i brojne druge sadržaje. Rade poput hotela za biznise, koji nude mogućnosti ne samo infrastrukture za odrađivanje dnevnog poslovanja već i za umrežavanje, poslovne sastanke, poslovne većere, evente i druge sadržaje.

Amir Babović, suosnivač Wespa Spacesa kaže da su u Zagrebu razvili inovativan koncept dijeljenog radnog prostora u kojem su veliki naglasak stavili na razvoj zajednice.

image
WESPA Spaces

- Ta ideja motivira plan tokenizacije vlasništva Wespa Spacesa, jer kroz zajednicu rastemo, a ovime omogućavamo da zajednica sudjeluje u tom rastu - kaže Babović.

Navodi da će investicijska runda trajati četiri mjesec i da zbog korištenja blockchaina neće biti administrativnih i birokratskih prepreka. Usto, Wespa želi na ovaj način otvoriti priliku da kroz tokene širi krug ulagača počne sudjelovati u njihovom biznisu.

- Udjeli domaće kompanije tako će kroz tokene biti dostupni širem krugu ulagača, za razliku od prije kada su ovakve investicije u pravilu bile rezervirane isključivo za 'velike igrače' - kaže Babović.

U Hrvatskoj tokenizacija biznisa nije tako nova ideja. Odrađeno je nekoliko ICO, a najveći od njih dogodio se upravo ove godine. Hrvatski startup Revuto za svoj je razvoj preko blockchaina prikupio 10 milijuna dolara. Za to nije koristio AMPnet već blockchain od Cardana, trenutno treće najpopularnije kriptovalute na svijetu. Investitorima je pak tokenizacija interesantna i stoga što se poslovna praksa u tom području tek razvija pa postoje brojna pitanja na koja ulagači traže odgovore. Upravo je ta tema bila u središtu priče oko tokena Greyp Bikesa, a što je investicija koja će biti isplaćena ulagačima krajem ove godine.

image
Mislav Javor
WESPA Spaces

Mislav Javor, suosnivač AMPneta kaže da je mu je zadovoljstvo što mogu podržati Wespu i naglašava da tokenizacija nudi brojne pogodnosti u usporedbi s konvencionalnim prikupljanjem kapitala.

- Wespa će tako skratiti trajanje samog procesa prikupljanja kapitala, a njenim će se tokenima moći lako trgovati - zaključuje Javor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:50