Akvizicija

Zagrebačka burza stekla 5,3 posto vlasništva Makedonske burze

To je druga ZSE-ova akvizicija udjela u nekoj regionalnoj burzi nakon što je 2015. godine stekla 100 posto vlasništva Ljubljanske burze, preuzevši je od bečke
Prostori Zagrebačke burze
 Neja Markičević / CROPIX

Zagrebačka burza (ZSE) stekla je 5,3 posto vlasništva Makedonske burze (MSE), izvijestili su u srijedu iz ZSE-a.

To je druga ZSE-ova akvizicija udjela u nekoj regionalnoj burzi nakon što je 2015. godine stekla 100 posto vlasništva Ljubljanske burze, preuzevši je od bečke.

Iz ZSE-a kažu da s Makedonskom burzom vrlo uspješno surađuju niz godina na razmjeni znanja i iskustava, a intenzivno od 2014. godine kada su zajedno s Bugarskom burzom utemeljili društvo SEE Link d.o.o. Skopje, u kojem tri burze dijele jednake udjele u vlasništvu.

Suradnja je intenzivirana ranije ove godine, kada je Makedonska burza potpisala ekskluzivni sporazum o suradnji s hrvatskim društvom Funderbeam SEE, u kojem ZSE ima 20 posto vlasništva, a dio je estonske Funderbeam grupe koja upravlja platformom za financiranje startupova. Partnerstvo s Makedonskom burzom na tom polju edukativnog je i promotivnog karaktera, kako bi se lokalnim kompanijama predstavile mogućnosti prikupljanja kapitala putem ove inovativne platforme s ciljem daljnjeg razvoja poslovanja te sazrijevanja do faze potencijalnog uvrštenja na Makedonsku burzu, navodi se u priopćenju.

Predsjednica ZSE-a Ivana Gažić u izjavi koja se prenosi u priopćenju ističe da je međusobno povezivanje tržišta kapitala logičan razvojni put ne samo u regionalnim već u globalnim okvirima jer tržišta, osobito manja, trebaju veću vidljivost, a ulagatelji traže efikasniju i ekonomičniju uslugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:28