POSJETITE POSLOVNICE

Zagrebačka banka najavila je veliku pomjenu: Građani su se pobunili, dobili smo odgovor banke...

Banka je odluku odlučila izmijeniti, ali ne i povući

Poslovnica Zagrebačke banke na Trgu bana Jelačića

 Davor Pongracic/Cropix

Zagrebačka banka objavila je da 15. siječnja više neće biti moguće koristiti fizički token za identifikaciju i potvrdu transakcija, nego će klijentima za to trebati m-token (mobilni token), koji je potrebno besplatno ugovoriti uz instalaciju aplikacije m-ZaBa. U banci smatraju da je m-token "jednostavniji i praktičniji jer se već nalazi u pametnom telefonu, ali i siguran jer se pokreće unosom PIN-a".

Omogućavat će prijave u online bankarstvo putem interneta, potvrde izvršavanja transakcija u online bankarstvu putem interneta, sigurne kupnje karticama putem interneta te prijavu u sustav e-Građani", a za njegovo korištenje "potreban je mobilni uređaj s iOS, Android ili Harmony (EMUI) operativnim sustavom te pristup internetu".

Iako je trend napuštanja fizičkih tokena u bankarstvu odavno prisutan, mnogi klijenti teško prihvaćaju odluku Zabe. Prigovori su brojni, od toga da su fizički tokeni sigurniji i pouzdaniji, do činjenice da su za starije osobe, koje možda ni nemaju pametni telefon, mnogo jednostavniji za korištenje. Premda nema ovlasti bankama davati upute koje tehnologije trebaju koristiti prilikom pružanja usluga, HNB je od Zagrebačke banke, kao i od drugih banaka, zatražio da ipak razmotre svoje odluke i u budućnosti omoguće korištenje fizičkih tokena.

Iz Zagrebačke banke poručuju da su "usmjereni prema dobrobiti svojih klijenata" i da je stoga donesena odluka o ukidanju fizičkih tokena s ciljem povećanja razine sigurnosti i jednostavnosti korištenja online proizvoda i usluga banke. Na negodovanja su odgovorili ponudom roka za prilagodbu.

"Od 15. veljače 2024., fizički tokeni neće biti mogući za potvrđivanje plaćanja karticama putem interneta. Međutim, kako bismo olakšali tranziciju našim klijentima, od 16. veljače do 15. svibnja 2024. omogućit ćemo uporabu fizičkog tokena u suženom opsegu, konkretno za pristup i korištenje usluga e-zaba i e-Građani".

Za daljnje korištenje fizičkog tokena nakon 15. svibnja 2024. potrebno je posjetiti poslovnicu banke i potpisati sporazum o nastavku korištenja fizičkog tokena u razdoblju od 16. veljače do krajnjeg roka - 15. svibnja 2024.

"Također, klijentima koji su prethodno koristili fizički token nudimo mogućnost besplatnog ugovaranja mobilnog tokena koji ga u potpunosti zamjenjuje. Za ugovaranje m-tokena, klijenti se mogu obratiti našim bankarima u poslovnicama ili dogovoriti termin putem online obrasca", dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 04:49