Nov akademski centar

Zagreb kao višestruki univerzitetski centar: Algebra postala Sveučilište

Algebra je prije 25 godina krenula od obrazovanja odraslih u području IT tehnologija, a zatim se proširila na druga područja

Mislav Balković, prvi rektor Sveučilišta Algebra

 Visoko Učilište Algebra/

Algebra je objavila da je postala prvo privatno sveučilište u Hrvatskoj s fokusom na digitalna znanja. Dobila je dopusnicu i pozitivnu akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) te završno pozitivno mišljenje. Time je završena procedura pretvaranja Algebra u privatno sveučilište.

Uz Sveučilište u Zagrebu, koje je javno, do sad su postojala dva privatna sveučilišta - VERN i Libertas. Algebra je treća.

Prvi rektor novog sveučilišta, Algebre, je Mislav Balković, dosadašnji dekan.

Novo sveučilište najavilo je da je u aktualnoj akademskoj godini 23./24. pokrenulo tri dodatna stručna studijska programa, a tri nova sveučilišna studija kreću od iduće akademske godine.

Na rođendan

Osnivanjem Sveučilišta Algebra u Zagrebu sad postoje dva univerziteta. Ujedno, rektor Algebre time je postao i punopravni član Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

image

Mislav Balković s Hrvojem Balenom i Tomislavom Dominkovićem osnovao je Algebru prije 25 godina. Na slici drži govor na otvaranju novog kampusa u Zagrebu

Marko Todorov/Cropix

Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra kaže da je proces pretvaranja Algebra u Sveučilište intenzivno trajao gotovo šest godina.

- Neizmjerno smo ponosni na činjenicu da smo baš na 25. rođendan ostvarili jedan od ciljeva koji smo se nadali jednom ostvariti još od početka našeg postojanja - kaže Balković.

Navodi da su u posljednjih šest godina proveli izbor u zvanje novih docenata i profesora te izradili elaborate za tri nova prijediplomska sveučilišna studija – programsko inženjerstvo, informatiku te poslovnu ekonomiju i digitalno poslovanje. Ističe da su razvili sustavnu Strategiju razvoja Sveučilišta koja se sastoji od četiri ključne komponente: razvoj Sveučilišta kao inkluzivne i tolerantne zajednice, njegovanje izvrsnosti u obrazovanju, jačanje utjecaja znanstvene i umjetničke produkcije te jačanje međunarodne suradnje i strateških partnerstava.

FER mentorirao

- Mentorski program Sveučilišta Algebra odradilo je Sveučilište u Zagrebu kroz svoju sastavnicu FER - pojašnjava Balković.

Dodaje da će naglasak u razvoju svojih studenata staviti na digitalnu paradigmu zanimanja budućnosti.

Novo sveučilište broji više od 2000 upisanih studenata. Balković navodi da je to rekordan broj dosad.

- Povećanje broja upisanih brucoša od 18 posto u odnosu na prošlu akademsku godinu jasan je signal da je Algebra institucija koja uživa određeni porast povjerenja mladih koji streme digitalnim karijerama - kaže Balković.

Ističe da je takav rast veliki signal, jer je u Hrvatskoj zabilježen pad od čak 18,8 posto u broju učenika srednjih škola u proteklih deset godina.

Uz Balkovića, vodstvo novog Sveučilišta čine i prorektori: Nataša Trojak za nastavu i studente, Ana Tecilazić za kvalitetu, Vladimir Šimović za međunarodnu suradnju te Leo Mršić za istraživanje i razvoj. Silvija Grgić, dosadašnja prodekanica za kvalitetu i razvoj postala je rukovoditeljicom Sektora za stručne službe Sveučilišta Algebra.

Gospodarski savjet

Algebra je imenovala i novi Gospodarski savjet te Senat Sveučilišta. Gospodarski savjet vodi Marijana Bačić, članica Uprave i glavni operativni direktor za poslovne korisnike HT-a.

- Tehnologija i obrazovanje ključne su okosnice razvoja društva i bez njih nema ni inovacija niti napretka. Drago mi je što su upravo ti ciljevi sastavnice nove Strategije Sveučilišta Algebra jer se oni podudaraju i s našim vrijednostima koje njegujemo u HT-u - zaključuje Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:59