SVE SE VRTI OKO NOVCA

Zagreb će dobiti muzej u kojem ćete saznati tko i kako nadzire banke: Saznali smo kada se otvara

Dok se čeka što će biti s muzejem žrtava svih totalitarnih režima, HNB otvara svoj muzej - Moneterru

Zgrada HNB-a

 Dalibor Brlek/Alamy/Profimedia/Dalibor Brlek/Alamy/Alamy/Profimedia

Novom trendu otvaranja muzeja pridružuje se i Hrvatska narodna banka. U godišnjem izvješću HNB-a za 2023. godinu najavljuje se osnivanje Moneterre - Muzeja novca Hrvatske narodne banke. Pripreme su počele lani, a prema neslužbenim informacijama, službeno otvorenje očekuje se u lipnju.

- Očito i veliko zanimanje građana za izravnu komunikaciju s HNB-om, kao i činjenica da je HNB jedina središnja banka europodručja koja nema prostor u kojem bi građani mogli od nacionalne središnje banke saznati što je novac, kako se vodi monetarna politika, tko i kako nadzire banke i što građani trebaju znati da bi donosili što bolje osobne financijske odluke, bili su poticaj za osnivanje Moneterre - Muzeja novca Hrvatske narodne banke, koji će u velikoj mjeri biti digitalan i interaktivan, kako bi komunikacija s mladima bila što uspješnija - ustvrdio je Boris Vujčić u uvodnom govoru godišnjaka.

Djelatnost Moneterre bit će, kako je pojasnio, uz osvrt na povijest novca, bankarstva i središnjeg bankarstva, osobito usmjerena na suvremene i one teme koje očekujemo u budućnosti - od daljnje dematerijalizacije novca i razvoja digitalnog novca središnjih banaka do primjene digitalnih tehnologija u bankarstvu i vođenja monetarne politike u uvjetima tehnoloških, klimatskih i demografskih promjena te promjenjivih geopolitičkih okolnosti.

Skorašnje otvorenje Moneterre bit će upriličeno na Europskom trgu Zagreb, gdje će joj biti i sjedište (Ban centar). Uz stalni izložbeni postav i tematske izložbe, predavanja i radionice, HNB najavljuje da će se u Moneterri moći održavati i tribine. Najveći dio sadržaja bit će dostupan i na engleskom jeziku te će biti prisutan i u virtualnom prostoru, na internetskoj stranici, pojašnjavaju u centralnoj banci.

Za uzore su uzeti Muzej novca Deutsche Bundesbank, Muzej štednje u Torinu, Švicarski muzej financija te Mađarski muzej novca/Centar za posjetitelje.

U središnjoj banci pohvalili su se i da je tijekom postupka javne nabave provedeno i kvalitativno istraživanje metodom "design thinking" sa sedam grupa u fokusu, zahvaljujući kojemu su dobivene i povratne informacije o konceptu sadržaja izložbe i načinu njegove prezentacije.

- Moneterra ima za cilj građanima prije svega pokazati da i oni mogu razumjeti ekonomiju i financije te da već puno znaju iz svoga životnog iskustva, iako se možda ne znaju izraziti jezikom ekonomske struke. Osim što će ih ohrabriti u otkrivanju svijeta financija, Moneterra će im, neovisno o njihovoj dobi i predznanju, na jednostavan, razumljiv i poticajan način prenijeti znanja o novcu, bankarstvu i središnjem bankarstvu, omogućiti da im svijet financija ne bude dalek, nedokučiv i odbojan te pomoći u donošenju boljih odluka o vlastitom novcu i financijama - ističu u središnjoj banci.

Inače, guverner tvrdi da je interes građana za rad HNB-a sve veći. Lani su imali više od 10.000 posjetitelja, a na Dan otvorenih vrata u listopadu 2023. u samo jednom danu sjedište HNB-a posjetilo je više od 1100 građana.

image

Boris Vujčić

Boris Kovacev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 17:52