UDRUGA POZIVA

Zabranu rada nedjeljom treba revidirati: ‘Zakon mora vrijediti jednako za sve radnike, ne samo za trgovce‘

Kažu da se već naziru teške posljedice i za poslodavce i za radnike u trgovini

Shopping centar City center one West

 Davor Pongracic/Cropix

Udruga trgovine i logistike (UTIL) u utorak je pozvala vladu na ponovni dijalog o regulaciji rada nedjeljom kako bi se on uredio kroz Zakon o radu i to tako da se regulira za sve radnike, a ne samo za one u trgovini.

"Regulacija mora vrijediti jednako za sve radnike u Hrvatskoj, takvo što bi bilo pravedno i unaprijedilo bi uvjete i kvalitetu rada u svim djelatnostima koje rade nedjeljom", istaknuli su iz udruge.

Navode kako je prošlo 20-tak dana od implementacije novog Zakona o trgovini kojim je zabranjen rad nedjeljom, a već se naziru teške posljedice i za poslodavce i za radnike u trgovini.

"Dio trgovaca ima velike gubitke jer se promet nije ‘prelio na druge dane‘ te postoji realna opasnost od zatvaranja nekih trgovina i gubitka radnih mjesta", istaknuli su iz udruge napominjući kako vjeruju da to nije bila intencija ni želja zakonodavca.

UTIL naglašava da je briga o radnicima u trgovini jedan od prioriteta udruge i podržat će svaku inicijativu ili zakonsku promjenu koja ide u tu smjeru.

Tome u prilog, kako navode, govori i činjenica da je UTIL u potpunosti podržao zadnju promjenu Zakona o radu, s kojim je za sve radnike u Hrvatskoj uvedena minimalna satnica rada nedjeljom, blagdanima i praznicima, odnosno plaća za rad nedjeljom povećana je 50 posto u odnosu na satnicu za redoviti rad.

"UTIL razumije nakanu zakonodavca u kojoj želi učiniti novi iskorak prema boljim i kvalitetnijim uvjetima radnika u industriji trgovine, što Udruga podržava. Međutim, UTIL smatra da se rad nedjeljom učinkovito i pravedno može riješiti samo tako da se regulira rad nedjeljom, a ne da se selektivno zabranjuje rad pojedinim djelatnostima, poput u ovom slučaju trgovine", istaknuo je član Savjeta udruge Stjepan Roglić.

UTIL stoga poziva pravosudnu i zakonodavnu vlast da ugradi dodatne nadzore i regulacije kojima bi se spriječilo donošenje zakona koja nisu u skladu s ustavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:28