INSTANT PLAĆANJE

Zaba uvela novu uslugu: Klijenti će moći izvršiti svoje transakcije u samo nekoliko sekundi

Instant plaćanja moguća su između Zagrebačke banke i drugih banaka uključenih u NKSInst sustav
 Goran Mehkek/Cropix

Zagrebačka banka uvela je uslugu Instant plaćanje za sve svoje privatne i poslovne korisnike koji imaju transakcijske račune, u maksimalnom iznosu do 100 tisuća kuna. Instant plaćanja u Hrvatskoj moguća su u kunama, a provode se svaki dan, uključujući vikende, blagdane i praznike, priopćili su iz Zabe.

Kako navode, klijenti Zagrebačke banke tako će moći izvršiti svoje transakcije u gotovo realnom vremenu, u samo nekoliko sekundi. Instant plaćanja izvršavaju se on-line bankarstvom putem mobilne aplikacije (m-zaba) i interneta (e-zabe), kroz postojeće forme naloga, označavanjem opcije ‘Instant plaćanje’. Ispunjavanje naloga za Instant plaćanja u potpunosti je isto kao i kod standardnih naloga, a platitelj pritom odmah može vidjeti je li njegovo plaćanje uspješno izvršeno.

Primjerice, klijent ima potrebu u petak navečer uplatiti novac osobi koja ima transakcijski račun u drugoj banci. Do sada bi za obradu takve uplate bilo potrebno čekati do ponedjeljka. No uvođenjem ove usluge, novac će na računu primatelja biti raspoloživ odmah, ističe se u priopćenju Zabe.

Plaćanja se izvršavaju putem NKSInst, nacionalnog klirinškog sustava za instant plaćanja koji je razvila Financijska agencija, a odobrila Hrvatska narodna banka. Instant plaćanja moguća su između Zagrebačke banke i drugih banaka uključenih u NKSInst sustav. Isto vrijedi i za instant uplate iz drugih banaka u NKSInst sustavu koje se izvršavaju na transakcijske račune klijenata Zagrebačke banke. Klijenti će već pri pripremi naloga i odabiru instant opcije biti obaviješteni ako banka primatelja nije uključena u NKSInst sustav, a popis svih uključenih banaka mogu provjeriti i na web stranici FINA-e, zaključuje se u priopćenju Zagrebačke banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 08:27