Financije

Zaba, PBZ i Erste uvrštene na listu Top 10 banaka u regiji, najveće su po ukupnoj imovini

Najveća banka u regiji je rumunjska Banca Transilvania, a iz te zemlje na listi vodećih deset ukupno je pet banaka
Boris Vujčić, guverner HNB-a
 Goran Mehkek / CROPIX

Tri hrvatske banke - Zagrebačka, Privredna i Erste&Steiermärkische - uvrštene su na listu Top 10 financijskih institucija jugoistočne Europe prema ukupnoj imovini u prošloj godini, objavio je SeeNews, tvrtka koja se bavi poslovnom inteligencijom.

Najveća banka u regiji je rumunjska Banca Transilvania, a iz te zemlje na listi vodećih deset ukupno je pet banaka. Na drugom je mjestu Zagrebačka banka, PBZ je zauzeo peto mjesto, a Erste deseto. Među vodećim bankama još su bugarski UniCredit na šestome mjestu te slovenska Nova Ljubljanska banka kao osma na listi.

Posebno bankarsko izdanje SeeNewsa analiziralo je 100 banka u jugoistočnoj Europi, a rezultati pokazuju da im je neto dobit lani iznosila 4,354 milijarde eura, što je 24 posto više nego godinu prije. Istodobno se s deset na četiri smanjio broj banaka koje su ostvarile gubitak. Ukupna imovina banaka rasla je minimalno, 1,45 posto, a krediti su im porasli 5,7 posto (godinu prije 3,9 posto). Povećana potražnja za kreditima rezultat je pada kamatnih stopa, rasta zaposlenosti i dohodaka stanovništva. Pritom je najveći rast, od čak 19,1 posto, ostvaren u Moldaviji, a slijede Srbija i Bugarska s rastom od oko 12 posto. U Hrvatskoj je taj rast iznosio 4,6, a u Rumunjskoj 2,3 posto.

Od veličine aktive, za hrvatske banke u idućim mjesecima bit će važnija njezina kvaliteta. Kao dio procesa uvođenja eura, Hrvatska ulazi u jedinstveni nadzorni mehanizam banaka kojem prethodi test kvalitete aktive. HNB trenutačno pregovara s ECB-om o tehničkim detaljima provođenja tog testa. Kako je ovih dana pojasnio guverner HNB-a Boris Vujčić, najprije treba definirati koje će banke u Hrvatskoj proći taj test, a to će biti poznato do kraja ovog mjeseca. Nakon toga banke će biti obaviještene o podacima koje moraju pripremiti i onda će početi ocjenjivanje kvalitete tih institucija. Vujčić očekuje da će hrvatske banke “vrlo dobro proći taj test” jer je njihova kapitalna adekvatnost i likvidnost takva da ne ostavlja sumnju u kvalitetu i stabilnost sustava. Hrvatski bankarski sustav, ocjenjuje, iznad je prosjeka eurozone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 17:30