ISPORUKA

Za tvrtke i ustanove: od 1. ožujka ove godine 450% veća zajamčena cijena plina

Sadašnja je cijena nabave plina za opskrbljivača 0,1422 kune po kilovatsatu, a nova cijena za sve osim za kućanstva 0,6390 kn po kWh
 Davor Pongračić/Cropix

Od 1. ožujka ove godine plinara zadužena za zajamčenu isporuku plina isporučivat će svim kupcima plina, osim kućanstvima, plin po cijeni od 0,6390 kuna po kilovatsatu u nabavi, što je gotovo 450 posto više od sadašnje.

Riječ je o jednoj od prvih odluka Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) o cijenama plina nakon dramatičnog poskupljenja tog energenta na globalnom tržištu, pa iako se odnosi na sustav tzv. zajamčene isporuke plina, svakako je putokaz za ono što će uslijediti kad je u pitanje uređivanje cijena na domaćem plinskom tržištu.

Od te se agencije među ostalim očeku i odluka o novim cijenama plina za kućanstva koja kupuju plin od javnih opskrbljivača, a među njima su, primjerice, Gradska plinara Zagreb, varaždinski Termoplin ili HEP-Plin. Sadašnja cijena nabave plina za opskrbljivača je 0,1422 kune za kilovatsat i sigurno će biti povećana, a odluka o tome trebala bi uslijediti tijekom ožujka. Trenutne cijene vrijede do 31. ožujka ove godine, a određene su 20. prosinca prošle godine.

Zacementirani trošak

Osim cijene nabave plina, u iznos koji na kraju kupci plaćaju plinarama ulaze još i troškovi distribucije i opskrbe, koje država, odnosno HERA, također regulira, ali vodeći računa o području na kojem javni opskrbljivač posluje pa trošak distribucije varira. U odluci Agencije o zajamčenoj opskrbi tvrtki i ustanova trošak opskrbe "zacementiran" je na 0,0593 kune po kilovatsatu, a troškovi distribucije nisu mijenjani. U slučaju zagrebačke Gradske plinare, primjerice, troškovi distribucije iznose od tri do deset lipa po kilovatstatu, ovisno o mjernom području. Ipak, trošak nabave preteže u cijeni.

Kada su u pitanju cijene plina za kućanstva, prosječna cijena plina koju domaća kućanstva trenutno plaćaju u javnoj usluzi, prema izračunu Vlade, iznosi 0,326 kuna po kilovatsatu.

Predstavljajući na prošlotjednoj sjednici Vlade mjere svojeg kabineta za ublažavanje energetskog udara na stanovništvo, premijer Andrej Plenković iznio je podatak da bi bez Vladinih mjera kućanstva u novoj sezoni grijanja plaćala plin po cijeni od 0,574 kune po kilovatsatu, ali da će smanjenjem PDV-a na plin i drugim potezima Vlada utjecati na to da ta cijena bude 0,482 kune po kilovatsatu. Sve to, istaknuo je Plenković, pod uvjetom da se globalno tržište plina stabilizira i ne bude daljnjeg dramatičnog rasta cijena.

Zajamčena opskrba, s opskrbljivačem i cijenama po kojima isporučuje plin, uvedena je za slučaj da javni opskrbljivač zadužen za određeno područje bankrotira, nađe se u kratkotrajnoj blokadi računa ili mu HERA oduzme dozvolu.

Zajamčena opskrba

Dosad nije bilo potrebe da se zajamčeni opskrbljivač aktivira, ali budući da se zbog rapidnog rasta cijena plina na svjetskom tržištu dio javnih opskrbljivača poput zagrebačke Gradske plinare našao u ozbiljnim poteškoćama, to bi se pomoglo promijeniti.

Država traži novog zajamčenog isporučitelja plina

Trenutni zajamčeni opskrbljivač plinom je Termoplin iz Varaždina, koji je tu obvezu trebao imati do rujna 2024. No, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) otvorila je 18.veljače natječaj za izbor novog zajamčenog opskrbljivača zbog, kako navode, višestrukog porasta cijena na europskim veleprodajnim tržištima plina.

Natječaj je otvoren do kraja tjedna, a HERA se obvezala odrediti novog zajamčenog opskrbljivača najkasnije 60 dana od zaključenja natječaja. Izbor zajamčenog opskrbljivača odnosi se i na kućanstva, tvrtke, obrte i ustanove čiji je javni opskrbljivač ostao bez dozvole ili propao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:51