Natječaj

Za promicanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz EU-a 200,9 milijuna eura

Ptredsjednik HPK vjeruje kako će Hrvatska ove godine biti uspješna u tom programu, a HPK je spremna pomoći svima koji su zainteresirani za ovaj program
Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK)
 Bruno Konjević / CROPIX

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) pozvala je hrvatske poljoprivredne proizvođače da se jave na natječaj namijenjen promociji i marketingu EU-ovih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda vrijedan 200,9 milijuna eura, objavili su u četvrtak iz HPK.

Natječaj je Europska komisija objavila 14. siječnja.

"Europska komisija raspisala je poziv za podnošenje prijedloga za europske programe promicanja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU i inozemstvu. Za 2020. godinu ukupni proračun od 200,9 milijuna eura izdvaja se za promociju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u zemlji i inozemstvu. Od ukupnog proračuna, 181,4 milijuna eura namijenjeno je sufinanciranju programa promocije koji će biti izabrani među prijedlozima nakon objavljenih poziva. Čak 118,4 milijuna eura dodijeljeno je za promotivne programe u zemljama izvan EUa. Prema natječaju to uključuje zemlje s visokim potencijalom rasta kao što su Koreja, Japan, Meksiko, SAD i Kina“, objasnio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Hrvatski proizvođači, udruženi u proizvođačke organizacije, kao i gospodarsko-interesna udruženja te ostale organizacije proizvođača imaju se priliku uključiti i promovirati kvalitetne hrvatske poljoprivredne i prehrambene proizvode, rekao je.

Jakopović vjeruje kako će Hrvatska ove godine biti uspješna u tom programu, a HPK je spremna pomoći svima koji su zainteresirani za ovaj program.

EK očekuje da bi odabrani programi mogli povećati konkurentnost i potrošnju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a širom svijeta. Programi bi također trebali informirati EU i globalne potrošače o različitim EU shemama kvalitete, poput zemljopisnih oznaka ili ekoloških proizvoda. Također se mogu promovirati i sigurnosni standardi EU kao i raznolikost i autentičnost europskih proizvoda, navodi se u priopćenju.

Unutar EU-a, za svježe voće i povrće namijenjeno je 8 milijuna eura, čiji je cilj povećati njihovu potrošnju u kontekstu uravnotežene i zdrave prehrane.

Prijave projekata trebaju se podnijeti do 16. travnja 2020. putem posebnog portala. Komisija će ocijeniti prijedloge i na jesen objaviti korisnike, kažu u HPK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 10:42