Moody's poboljšao izglede

Za povećanje rejtinga nužna reforma državne uprave, jače gospodarstvo i prelazak na euro

Agencija je poboljšala prognozu iz stabilne u pozitivnu, ali je ostavila našu državu u podinvesticijskom rangu
Ilustracija
 Richard Levine / Profimedia, Alamy

Agencija Moody's poboljšala je u petak prognozu Hrvatske iz stabilne u pozitivnu, ali je ostavila našu državu u podinvesticijskom rangu, odnosno na razini 'Ba2. Rejting agencija Standard & Poor's je, pak, krajem ožujka nakon šest godina vratio rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju, 'BBB-/A+', dok agencija Fitch hrvatski rejting drži u kategoriji špekulativnog, podinvesticijskog s ocjenom BB+ i pozitivnim izgledima.

Dva su glavna razloga zbog kojih je Moody's poboljšao izglede našeg rejtinga, a to su dobri proračunski rezultati i pretpostavljeni potencijalni rast u srednjoročnom razdoblju na osnovu provedenih reformi. Kada je proračun u pitanju, agencija ističe ostvarivanje suficita opće države u 2017. i 2018. od 0,8 i 0,2 posto BDP-a, te smanjenje udjela javnog duga u bruto domaćem proizvodu s 84 na 74 posto BDP-a.

Od reformi koje bi u idućim godinama mogle pomoći Hrvatskoj da ostvari brži gospodarski rast Moody's izdvaja u stvari samo mirovinsku reformu za koju kaže da će dodatno stabilizirati državne financije, povećati adekvatnost mirovina (odnos prosječne plaće i mirovine), te popraviti situaciju na tržištu rada. U analizi se posebno ističe doprinos turizma, osobne potrošnje i izvoza gospodarskom rastu, ali se napominje kako je neto doprinos uvoza/izvoza bio lagano negativan, zbog većeg uvoza od izvoza. Kao pozitivnu odrednicu se naglašava i to što je uspješno riješena kriza u Agrokoru, to što je Hrvatska u Europskoj uniji, a posebno se u pozitivnom kontekstu napominje odluka Hrvatske da usvoji euro.

Analitičari Moody'sa tvrde kako će prosječni hrvatski rast u idućim godinama iznositi 2,4 posto, što je u skladu s potencijalnim rastom gospodarstva. Razlozi zbog kojih rejting nije podignut na investicijsku razinu (nego ostaje na razini takozvanog investicijskog „smeća“), nalaze u tome što je Hrvatska mala ekonomija još uvijek nesigurnog gospodarskog rasta, iako su temelji bolji nego prije zadnje gospodarske krize, kao i to što je potencijalni gospodarski rast manji od konkurentnih tranzicijskih država.

Moody's bi mogao uskoro podignuti kreditni rejting države, navodi se, ako se nastave pozitivni proračunski trendovi, ako se gospodarstvu stvore bolji i sigurniji temelji za rast, ako se ostvari napredak u procesu prelaska na euro, te ako se poveća povlačenje sredstava iz fondova Europske unije. Rejting bi se, pak, mogao sniziti ako se stanje u državnom proračunu pogorša, ako se zaustavi reforma državne uprave i ako se smanje napori koji smjeraju povećanju potencijalnog gospodarskog rasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:54