Moćna ACO

Za poreznu stopu od 70 posto na plaće preko 10 milijuna dolara je čak 59 posto Amerikanaca

To je prijedlog Aleksandrie Ocasio-Cortez, najmlađe zastupnice Demokrata u američkom Kongresu
Alexandria Ocasio-Cortez, zastupnica Demokrata u američkom Kongresu sa svojim glasačima
 Andrew Kelly / REUTERS

Anketa koju je provela tvrtka The Hil and HarrisX, a čiji su rezultati objavljeni u utorak, pokazala je kako čak 59 posto građana SAD-a podupire prijedlog Aleksandria Ocasio-Cortez, najmlađe zastupnice Demokrata u američkom Kongresu (i bivše konobarice), da se porez na osobni dohodak za primanja preko 10 milijuna dolara podigne na 70 posto. Istraživanje je pokazalo i kako čak 45 posto Republikanaca podupire takav prijedlog, iako on za sada nije dobio službenu potporu Demokratske stranke, koja ima većinu u Kongresu.

No, iako Demokrati imaju većinu u Kongresu, Republikanci imaju većinu u Senatu, gornjem američkom parlamentarnom domu, pa taj prijedlog ionako ne bi imaš šanse dobiti zeleno svjetlo u zakonodavnoj proceduri. Ipak, zanimljivo je kako su se političko-socijalne prilike u SAD-u promijenile do te razine da je većina građana sklona tako visokoj poreznoj stopi. Nadalje, 60 posto birača koji ne podupiru Demokrate ili Republikance, pokazala je anketa, podupiru takav prijedlog, dok mu podršku daje 71 posto Demokrata.

U članku MarketWatcha se navodi kako je Porezna fondacija izračunala da bi prihodi od tog poreza iznosili 281 miljardu dolara u deset godina, s tim da je sada najveća stopa poreza na dohodak 37 posto. Stoga nije čudno što je Aleksandria Ocasio-Cortez premoćno "pobijedila" u Twitter okršaju s Republikancem Scottom Walkerom, bivšem guverneru Wisconsina, koji je na fejsu objavio komentar u kojem se izrugivao ekonomskoj nepismenosti mlade Demokratske zastupnice.

"Objašnjavanje poreznih rata prije Regana osnovnoškolcima: 'Zamislite da obavite neki kućni posao za baku i ona vam dade 10 dolara. Kada dođete kući roditelji vam uzmu sedam dolara'. Đaci tada kažu: 'To nije pošteno'. Čak i osnovnoškolci to razumiju", napisao je na Twiteru Walker, ne sluteći da mu slijedi "virtualni 'pakao", prenosi MarketWatch.

Naime, komentari su išli premoćno na stranu Aleksandrie Ocasio-Cortez, pogotovo nakon što je ona odgovorila na Twiteru:

"Objašnjavanje marginalnog oporezivanja krajnje desnom Guverneru: 'Zamislite da za kućni posao za svoju baku dobijete 10 dolara. Kada dođete kući vi i dalje imate tih deset dolara, jer je to samo 10 dolara. Onda oporezujemo milijardere u gradu, zato što oni zarađuju tone novca dajući premale plaće stanovnicima tog grada".

Nema sumnje da je Aleksandria Ocasio-Cortez i te kako vješta u komunikaciji na društvenim mrežama, no čini se da je ovaj njen prijedlog naišao na plodno tlo među građanima.

Podsjetimo, do prije 40 godina su europske države, pa i SAD, imale najveću stopu poreza na dohodak i do 90 posto, ali je postupno ona padala i došla do razina od 30 do 40 posto, a u nekim država i do 10 posto. U Hrvatskoj je najveća stopa poreza na dohodak 36 posto i primjenjuje se na primanja iznad 30 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:24