Zaštita zaposlenih Plobesta

Za obeštećenje 500 radnika iz Ploča država izdvaja 111,7 milijuna kuna

Novi se zakon donosi jer dosadašnji propisi ne rješavaju slučaj zaštite radnika iz Plobesta
Tilda Gradac iz Ploča ciji je suprug Srećko Gradac preminulo od azbestoze (L), nekadašnja proizvodnja u poduzeću Plobest Ploče u kojoj se obrađivao azbest (D)
 HANZA MEDIA/Arhiva

Ako su na radnom mjestu proveli najmanje pet godina, 510 radnika bivšeg Plobesta iz Ploča trebali bi dobiti po 219 tisuća kuna jer su bili izloženi štetnom djelovanju azbesta. Tako stoji u prijedlogu zakona o obeštećenju radnika Plobesta koje je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike stavilo u proceduru savjetovanja s javnošću.

Njime se želi riješiti pitanje radnika te tvrtke koja se bavila proizvodnjom azbestnih proizvoda, a stečaj je završila 2005. godine, šest godina nakon njegova otvaranja. Kao referentni datum za obeštećenje radnika određen je 21. listopada 2002. godine, tj. dan prije otvaranja društva Novi Plobest d.o.o za proizvodnju obloga kočnica, brtvenih i izolacionih proizvoda, koje nije registrirano za rad s azbestom.

U obrazloženju ministarstva stoji da svi tipovi azbestnih vlakana mogu prouzročiti ozbiljne bolesti te da je njegova uporaba zabranjena. Ta je problematika regulirana s više zakona (Zakon o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu zbog profesionalne izloženosti azbestu, Zakon o obveznom zdravstvenom nadzoru radnika profesionalno izloženih azbestu, Zakon o obeštećenju radnika profesionalno izloženih azbestu), ali ministarstvo navodi kako njima “nije riješeno pitanje obeštećenja radnika koji su dugoročno bili izloženi štetnom djelovanju azbesta na zdravlje”.

Stoga se donosi novi zakon. Radnicima će novac biti isplaćen obročno, u tri godine. Ako zahtjev za obeštećenje podnese svih 510 radnika, trošak će iznositi 111,7 milijuna kuna. U zakonu se navodi kako za njegovu provedbu, o kojoj će se brinuti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, neće biti potrebna dodatna sredstva iz proračuna. No, od ministra Ćorića nije bilo moguće saznati kako će se financirati ovaj izdatak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:57