Zdravko Marić
 Damjan Tadic/Cropix
otvorena mogućnost pregovora

Za nagodbu s državom spremna je i Addiko banka, ali po posebnim uvjetima

U tužbi protiv Hrvatske Addiko banka je najprije zatražila naknadu štete zbog konverzije u iznosu od 201,1 milijun eura, a nakon hrvatskih prigovora snizili su tužbeni zahtjev na 160 milijuna eura
Piše: Marina KlepoObjavljeno: 13. veljača 2021. 13:06

Od osam banaka koje su Hrvatsku tužile pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Washingtonu (ICSID) oko konverzije kredita u švicarskim francima, ili su to mogle, Vlada nije uspjela postići dogovor samo s dvije, Addiko bankom i Societe Generale, francuskom bankom koja je formalno napustila hrvatsko tržište prodajom Splitske banke OTP-u. S te dvije banke, kazao je ministar financija Zdravko Marić, razgovori se nastavljaju, a prema neslužbenim informacijama, najveći izazov u pregovorima predstavlja Addiko banka.

Iako iz banke poručuju da ne komentiraju sudske postupke u tijeku, mogućnost za pregovore ostavljaju otvorenom. "Ističemo da je Addiko Bank d.d. voljna predmetni postupak okončati mirnim putem i na način koji je zadovoljavajući za obje strane", kažu u toj banci. Ono što je očito, ta sljednica nekadašnje Hypo banke nije spremna pristati na nagodbu prema uvjetima koje su prihvatile ostale banke s kojima je država uspjela postići sporazum: Zagrebačka, Erste, Raiffeisen i OTP, kao i PBZ i Sberbank koje nisu podnosile tužbu.

One su pristale na dogovor koji podrazumijeva odustajanje od tužbi u zamjenu za regulatorne izmjene koje su već na snazi (osiguranje depozita) ili se tek očekuju (smanjenje obvezne rezerve).

Kako se te izmjene odnose na cijeli sustav, u prilog idu svima, pa i Addiko banci.

U arbitražnom postupku pred ICSID-om koji su protiv Hrvatske pokrenuli Addiko Bank AG i Addiko Bank d.d., najprije su zatražili naknadu štete zbog konverzije u iznosu od 201,1 milijun eura, a nakon hrvatskih prigovora snizili su tužbeni zahtjev na 160 milijuna eura.

Linker
27. srpanj 2021 01:33