Dramatična hiperinflacija

'Za McDonald's treba cijela plaća, a torbu je jeftinije isplesti od novčanica nego kupiti'

Neki već tvrde da je vrijednost suverenog bolivara sada manja i od lažnog novca kojim se igra Monopoly
 REUTERS

- Došli smo do trenutka da moramo birati između jaja i toalet papira jer ne možemo kupiti obje stvari, ako ne želimo ostati bez cijele mjesečne plaće, komentirala je za Business Insider djevojka iz Caracasa, glavnog grada Venezuele, prilažući sliku svoje večere koja se sastoji od malo riže, jednog jajeta i kečapa.

Stanovnici Venezuele, oni koji su još ostali, a do sada ih se u bijeg dalo oko 3 milijuna, suočeni su s dramatičnom hiperinflacijom i sve dubljom društvenom i financijskom krizom, a mediji prenose slike na kojima je vidljivo koliko je zapravo njihova nova nacionalna valuta "suvereni bolivar" izgubila na vrijednosti. Ironično, suvereni bolivar, uveden lani, trebao je biti mjera predsjednika Venezuele Nicolasa Madura kojom bi se stalo na kraj inflaciji koja je početkom godine dosegnula nestvarnih milijun posto. Prošli je mjesec 5200 suverenih bolivara vrijedilo otprilike dolar, a cijene troškova i usluga u Venezuele svaka se tri tjedna udvostručuju.

Jesus Yepez, arhitekt iz Caracasa tako je poslao sliku iz McDonald'sa na kojoj je vidljivo da je cijena Happy Meala prošli mjesec u glavnom gradu Venezuele bila 18,500 suverenih bolivara što bi bilo oko 3,5 dolara (23 kune). To je ujedno, u to vrijeme, bila i minimalna mjesečna plaća radnog stanovništva. U međuvremenu Maduro je minimalac povisio na 40 tisuća suverenih bolivara, odnosno oko 50 kuna.

Mediji su također prenijeli i sliku “drvca s novcem”. Umjetnička je to instalacija u obliku stabla u cijelosti napravljena od novčanica nacionalne valute. Lokalci koji se nađu u blizini dodaju svoje priloge vješajući novac na grane. Neki već tvrde da je vrijednost suverenog bolivara sada izjednačena s lažnim novcem kojim se igra Monopoly.

Također, na YouTubeu se pojavila snimka dječaka koji od novčanica plete torbe, a video možete pogledati ispod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:07