Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije
 Davor Pongracic/Cropix
Poziv u travnju

Za male i srednje tvrtke oko 150 milijuna eura

Među konzultantima vlada uvjerenje da će, s obzirom na to da EU potiče investicije u zelenu i digitalnu tranziciju, i prvi poduzetnički poziv u 2021. godini staviti naglasak na ta područja
Piše: Gordana GrgasObjavljeno: 16. veljača 2021. 14:24

Oko 150 milijuna eura bit će uskoro dostupno malim i srednjim poduzetnicima u Hrvatskoj za ulaganja u proizvodne kapacitete, modernizaciju procesa i opremanje, koje će se financirati iz novog europskog instrumenta REACT-EU. Poziv bi, kako saznajemo, mogao biti objavljen u travnju.

Među konzultantima vlada uvjerenje da će, s obzirom na to da EU potiče investicije u zelenu i digitalnu tranziciju, i prvi poduzetnički poziv u 2021. godini staviti naglasak na ta područja, ali detalja još nema.

Termin objave poziva, koji se među poduzetnicima nestrpljivo iščekuje, potvrđuju nam u uredu ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak, ali dodaju da još pregovaraju s Europskom komisijom o novoj karti regionalnih potpora koja bi većini poduzetnika donijela višu razinu potpora (uz izuzetak onih koji su locirani u najrazvijenijoj hrvatskoj statističkoj regiji, Gradu Zagrebu). Ne odobri li Komisija novu kartu do travnja, poručuje Tramišak, poziv će objaviti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a bit će objavljen u travnju po starim uvjetima.

Hrvatska je za novi europski financijski okvir odlučila da će, umjesto dvije, uvesti novu podjelu na četiri statističke regije. Jedna od njih je panonska Hrvatska, koja je prema razvijenosti ispod 45 posto prosjeka EU. U sljedećem razdoblju od 2021. do 2027. godine poduzetnici bi u panonskoj Hrvatskoj, koju čini osam županija, trebali primati znatno veće bespovratne potpore, čak do 70 posto, umjesto sadašnjih do 45 posto. Rast će potpore i u druge dvije statističke regije, jadranskoj i sjevernoj Hrvatskoj. Nova karta potpora trebala bi dodatno motivirati poduzetnike na ulaganja i proizvodnju u manje razvijenim područjima, tumači Tramišak, a ujedno i privući investitore.

Linker
27. svibanj 2021 18:46