Ne očekuju krizu, ali...

'Za koga gradimo Potemkinova sela? Cijene nekretnina ne mogu rasti beskonačno!'

U nekim lokalnim upravama su prostorni planovi veći sedam puta nego što je izgrađeno u tim mjestima u proteklih 2000 godina. Moramo to promijeniti i misliti na održivost u budućnosti“, kaže Ranilović
Ilustracija: panorama Zagreba i novčanice eura u krugu
 Haniz Peter Bader / Profimedia, Alamy / Reuters

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović na 32. Forumu poslovanja nekretninama upozorio je da cijene nekretnina ne mogu rasti beskonačno.

„Tržište nekretnina je u uzletu pa mi u Udruženju uvijek nastojimo spuštati tu tenziju poučeni iskustvom krize iz 2008. Pametni iz krize nauče kako spriječiti njen efekte. Moram naglasiti da ne očekujemo nikakve krize i želimo stabilno tržište i održiv rast, a za to smo odgovorni svi mi kao struka. Cijene ne mogu rasti beskonačno i ne želimo da se stvori nekretninski balon. Blagi rast je dobar, ali pretjeran nije jer uvijek dođe do jojo efekta“, izjavio je Ranilović, dodavši da materijalno nije i ne smije biti jedini kriterij te da se posrednici moraju se držati nekih realnih okvira.

Istaknuo je i da trenutna situacija ide na ruku prodavačima i da nema kolegijalnosti u struci. „U nekim lokalnim upravama su prostorni planovi veći sedam puta nego što je izgrađeno u tim mjestima u proteklih 2000 godina. Za koga radimo ta Potemkinova sela? Moramo to promijeniti i misliti na održivost u budućnosti“, zaključio je Ranilović.

I ove godine se u sklopu Foruma, koji je okupio više od 600 sudionika, raspravljalo o aktualnim temama iz branše, uključujući stanje na tržištu, odnosno mogućem stvaranju nekretninskog balona, sudskoj praksi po pitanju Zakona o posredovanju u prometu nekretnina i Zakona o obveznim odnosima, GDPR-u i obvezama posrednika u prometu nekretninama vezanim uz zaštitu osobnih podataka te Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:40