Dobitna kombinacija

Za HT studenti osmislili aplikaciju, a društveno odgovorne projekte za RBA

Mladi imaju priliku još dok su na fakultetu povezati se s potencijalnim poslodavcima
Tomislav Kosanović i Ozren Tabaković
 Dragan Matić / Marko Babić / Hanza Media / RBA

Iako još nije postala dio fakultetskih kurikuluma, suradnja visokih učilišta i gospodarstva (SVUG) u Hrvatskoj ipak postoji. Na Veleučilištu VERN’ su, primjerice, razvili projekt #EducationmeetsBusiness, u okviru kojeg njihovi studenti s ljudima iz tvrtki partnera rade na stvarnim poslovnim projektima.

Tako su za Hrvatski Telekom njihovi studenti osmišljavali aplikaciju za poboljšanje korisničkog iskustva, a za Raiffeisen banku trebali su kreirati društveno odgovorne projekte.

Iz prve ruke

- Rezultati su bili više nego iznenađujući. Studenti su pokazali vrlo visok stupanj razumijevanja za ovu vrstu zadatka te smo rezultatima i njihovim prijedlozima vrlo zadovoljni - kaže Ozren Tabaković iz Odjela za odnose s javnošću RBA.

Kako bi mogli iz prve ruke iskusiti kako izgledaju poslovni projekti, Tomislav Kosanović i Anita Bojanić iz HT-a su studente u timu podijelili po zadacima. Jedni su bili zaduženi za vođenje projekata, drugi su bili poslovni analitičari, a treći su predstavljali stručnjake za korisničko iskustvo i iskustvo klijenata.

- Ideja je bila prikupiti zahtjeve korisnika te izraditi prijedlog projektnog rješenja u formi aplikacije - objašnjava Kosanović, direktor HT-ova Odjela za poslovni razvoj i upravljanje partnerima.

Oni s najboljim rješenjima nagrađeni su: RBA im je ponudio da kod njih odrade praksu, a i HT je one koji su se najviše iskazali uzeo u obzir kao kandidate za posao. I Tabaković i Kosanović smatraju da ovakva suradnja donosi dobrobit za sve uključene strane. Mladi imaju priliku još dok su na fakultetu povezati se s potencijalnim poslodavcima, a tu je i brušenje vještina koje sjedeći samo u akademskim klupama ne mogu steći. Kada bi praksa postala dio kurikuluma, radilo bi se, smatra Tabaković, o win-win situaciji.

- Studenti bi dobili znanja i iskustva kakva im akademska zajednica ne može ponuditi, a poslovni bi sektor imao priliku već u počecima profesionalnog razvoja mladih za svoje potrebe izgraditi profile profesionalaca kojih smo gladni - dodaje.

Privlačenje kvalitetnih

Također, suradnja sa studentima kompanijama otvara vrata za nove i svježe poslovne ideje.

- Iz perspektive poslodavca, najveća dobrobit je privlačenje kvalitetnog kadra. Takvih resursa nedostaje na tržištu, a akademska zajednica zasigurno ih može ponuditi - ističe HT-ov direktor.

Ipak, dodaje Kosanović, s fakulteta ponekad izlaze ljudi koji nisu spremni za stvarno poslovno okruženje jer se mnogi tijekom školovanja nisu susretali sa “stvarnim zadacima iz realnog poslovnog okruženja”. U RBA, pak, tvrde da je velika prepreka “inertnost obrazovnog sustava u cjelini”. O potencijalima ovakve suradnje, ali i izazovima s kojima se poslovna zajednica i znanstvene institucije pritom susreću, raspravljat će se na sutrašnjoj VERN’-ovoj konferenciji “Suradnja visokog obrazovanja i tržišta rada - Hrvatska i Europa”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:27