JEFTINIJA STRUJA

Za 80 tisuća tvrtki od 1. travnja struja jeftinija 30 posto, prema izračunu Bruxellesa i to je skupo!

Prema cjeniku HERA-e za zajamčenu opskrbu, prosječna cijena kilovatsata struje bit će 12 centi

Zgrada HEP-a

 Goran Mehkek/Cropix

Oko 80 tisuća tvrtki koje koriste zajamčenu opskrbu električnom energijom od 1. travnja ove godine plaćat će tu uslugu 30 posto jeftinije od sadašnjih cijena, odlučila je Hrvatska energetska regulatorna agencija.

Prema važećem cjeniku HERA-e za zajamčenu opskrbu, prosječna cijena kilovatsata električne energije u višoj tarifi iznosi 15 centi, dok će od 1. travnja tvrtke u toj vrsti usluge plaćati prosječnih 12 centi za kilovatsat. Pojeftinjenje je posljedica nižih tržišnih cijena električne energije u razdobljima koje HERA uzima u obzir pri izradi cjenika za zajamčenu opskrbu.

Pravo na zajamčenu opskrbu ostvaruju tvrtke kojima je opskrbljivač iz nekog razloga otkazao ugovor ili više nije u stanju ispunjavati svoje obveze. U tim slučajevima tvrtke bez opskrbljivača mora preuzeti HEP Elektra i naplaćivati im po spomenutome cjeniku prva dva mjeseca opskrbe.

Druga dva mjeseca HEP Elektra diže cijene, također prema cjeniku HERA-e, za prosječnih 14 posto, kako bi se tvrtke motivirale potražiti opskrbljivača na tržištu.

Cjenik zajamčene opskrbe HERA donosi svaka četiri mjeseca, a travanjsko pojeftinjenje drugo je u ovoj godini. Naime, 1. siječnja stupile su na snagu 5,7 posto niže cijene u zajamčenoj opskrbi u odnosu na odluku HERA-e iz rujna prošle godine.

Mali poduzetnici, podsjetimo, plaćaju električnu energiju po subvencioniranim cijenama od prosječnih šest centi za kilovatsat sukladno Vladinu energetskom paketu pomoći kućanstvima, ustanovama i dijelu gospodarstvu. U sustavu subvencija do jesenskog paketa pomoći Vlade bili su i srednji i veliki poduzetnici, ali su od rujna prošle godine prepušteni tržištu.

Prema najnovijem izvješću Europske komisije o konkurentnosti članica Europske unije, naši srednji i veliki poduzetnici plaćali su u prvoj polovici 2023. jednu od najviših cijena električne energije u Uniji.

Komisija je utvrdila da su srednji poduzetnici na domaćem tržištu, s godišnjom potrošnjom od 500 megavatsati do 2000 megavatsati električne energije, plaćali prosječnih 29 centa za kilovatsat. Više troškove struje od naših srednjih poduzeća unutar EU imali su samo poduzetnici u Rumunjskoj i Mađarskoj koji su plaćali više od 30 centi za kilovatsat.

Prosječna cijena za srednje poduzetnike unutar EU, prema istome izvoru, bila je 21 cent za kilovatsat.

Hrvatski poduzetnici s godišnjom potrošnjom od 2000 do 20.000 megavatsati u prvoj polovici prošle godine plaćali su prosječna 24 centa za kilovatsat električne energije, dok je istovrsni pokazatelj na razini EU iznosio 20 centi. U šest članica Unije veliki poduzetnici plaćali su skuplje struju od industrijalaca u Hrvatskoj, a najviše cijene Komisija je utvrdila u Mađarskoj i na Cipru, od 27 centi za kilovatsat.

Za konkurentnost europskoga gospodarstva ključan je podatak iz spomenute analize Komisije da su cijene električne energije, jednako za srednja i velika poduzeća, u prvoj polovici prošle godine bile 100 posto veće u odnosu na prvu polovicu 2021., odnosno prije ruske invazije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:40