Ulaganje u Kumrovec

Yu ponudila 1,892.000 €: Cijenu Političke škole ravnali su prema godini Titova rođenja

Kineska poduzetnica Jiang Yu planira graditi hotel s četiri zvjezdice, namijenjen posebno kongresnom turizmu i wellnessu
 Dragan Matic / CROPIX

Na natječaj za prodaju bivše političke škole u Kumrovcu, službeno danas pod nazivom Hotel Zagorje, stigla je samo jedna ponuda, dva milijuna kuna veća od početne cijene, u iznosu od 14.095.400 kuna. Dala ju je hrvatska tvrtka Zhongya nekretnine čija je jedna od osnivačica Jiang Yu, kineska poduzetnica koja je ovog proljeća punila medijske stupce dok je obilazila Kumrovec i derutnu zgradu bivše partijske škole.

Inače, na što su nam ukazali u kineskom poslovnom udruženju CSEBA (Chinese Southeast European Business Association), ponuđeni iznos izražen u eurima odgovara godini rođenja Josipa Broza Tita 1892. (po tečaju 7,45 kuna to je 1.892.000 eura), što je, naravno, učinjeno namjerno. No simbolika tu ne staje: javno otvaranje ponude bilo je u utorak, 7. svibnja, što je datum Titova rođenja.

Stadion

Ukupna površina poslovne zgrade sagrađene 1981. godine i dvorišta koje je na prodaju oglasilo Ministarstvo državne imovine je 26,3 tisuća kvadrata, a početna cijena je bila 11,9 milijuna kuna uz jamčevinu od 598 tisuća kuna. Na javnom otvaranju ponuda bio je jedan od osnivača i direktor Zhongya nekretnina Mario Rendulić, inače predsjednik kineskog poslovnog udruženja CSEBA iz Zagreba, te potpredsjednik Zvonimir Zlopaša.

Ponuda je sadržavala svu potrebnu dokumentaciju, rečeno je u Ministarstvu državne imovine, a nakon njene detaljnije provjere, odluku o prodaji mora donijeti Vlada. Kako nam je rekao Rendulić, to očekuju u roku od 30 dana, a nakon toga će raspisati natječaj za dizajn i idejno rješenje hotela s četiri zvjezdice, namijenjenog posebno kongresnom turizmu i wellnessu. Radovi bi mogli početi iduće godine, a ulaganje je procijenjeno na oko 200 milijuna kuna.

Većinski vlasnici tvrtke Zhongya nekretnine s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna su, objašnjava Rendulić, Jiang Yu i članovi njezine obitelji koji žive u inozemstvu. Među osnivačima se na Sudskom registru spominje i Zhenwei Li, koji je aktivan u još četiri hrvatske tvrtke ili kao osnivač ili osoba za zastupanje. Jiang Yu je u Hrvatskoj osnovala još jednu tvrtku, pod nazivom Z-Run Well Ton Development.

Kineska poduzetnica ponovno dolazi u Hrvatsku početkom lipnja s timom eksperata za gradnju sportsko-rekreacijskih i trgovačkih centara, a tada će u fokusu interesa biti Velika Gorica, najavljuje Rendulić, gdje bi ukupna ulaganja mogla dosezati 120 milijuna eura. U pitanju je projekt gradnje nogometnog stadiona kapaciteta 30 tisuća mjesta, atletske staze te komercijalnih sadržaja, o čemu je već Jiang Yu prošlog mjeseca razgovarala s velikogoričkim gradonačelnikom Draženom Barišićem. Grad Velika Gorica, Nogometni savez Zagrebačke županije i Z-Run Well Ton potpisali su sporazum o razumijevanju, a Barišić je objavio, nakon što je s Jiang Yu obišao teren, kako gradnju novog stadiona vidi kao početak investicijskog zamaha u Velikoj Gorici jer u planu ima i niz drugih projekata potencijalno zanimljivih stranim ulagačima. Inače, HNK Gorica je prošle godine ušao u prvu Hrvatsku nogometnu ligu i trenutno je jedan od kandidata za ulazak na europska nogometna natjecanja.

Investicijski klub

Kupnja nekretnine u Titovom rodnom mjestu prva je investicija Jiang Yu u Hrvatskoj, a njena pekinška kompanija, Z-Run Well Ton Industries, kako nam je objasnila u intervjuu, nije samo tvrtka nego i svojevrsni investicijski klub u kojem sudjeluju brojne druge kineske kompanije. Zanimaju ih projekti u nekoliko različitih područja, od turizma, posebno zdravstvenog, preko kulture, sporta i obrazovanja, do visoke tehnologije. Najavila je da će ona osobno u Hrvatsku inicijalno uložiti oko 300 milijuna kuna, a plan osnovnih ulaganja koje razmatra doseže 750 milijuna kuna, odnosno 100 milijuna eura. Osim u Hrvatskoj, proučava i moguća ulaganja u drugim zemljama srednje i istočne Europe koje su uključene u državnu inicijativu Kina+16.

Zagorci se nadaju da će Kinezi gospodarski pokrenuti regiju

Zgrada kumrovečke političke škole bila je u prodaji u nekoliko navrata od početka 2000-ih godina i u tom su je razdoblju obišla brojna izaslanstva, a ako ovaj natječaj bude ovjenčan ugovorom, to znači da će biti prodana iz petog pokušaja. “Stvarno smo sretni jer ovo dolazi nakon dugog čekanja i neizvjesnosti oko državnog kapitala u Kumrovcu”, kaže načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt, mjesta koje godišnje posjeti oko 100 tisuća turista. Šplajt dodaje da se u memorandumu o razumijevanju koji su potpisali s tvrtkom Z-Run Well Ton Industries nabrajaju i drugi potencijalni projekti vezani uz državne nekretnine, što bi moglo gospodarski pokrenuti Zagorje. Očekuje da će krajem ove ili početkom iduće godine u prodaju i zgrada bivšeg spomen-doma koja je sada u vlasništvu Ministarstva znanosti i obrazovanja. U njoj su, kao i u bivšoj političkoj školi, nakon rata godinama bili smješteni prognanici i izbjeglice, a nakon toga su zapuštene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:56