poredak

Xiaomi po prvi put u povijesti zauzeo drugo mjesto u svijetu po broju isporučenih pametnih telefona

U četvrtom kvartalu 2020. globalne isporuke Xiaomija dosegnule su 43,4 milijuna primjeraka s rastom od 31,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine
 Bruno Konjevic/Cropix

Canalys, vodeća svjetska tvrtka za istraživanje tržišta, lansirala je svoje izvješće za drugi kvartal ove godine o globalnom tržištu pametnih telefona na kojem je Xiaomi zauzeo drugo mjesto sa 17 posto udjela i 83 posto međugodišnjeg rasta. Tako je Xiaomi nadmašio Apple.

Canalys je naglasio da Xiaomi sada transformira svoj poslovni model iz izazivača u pozicioniranog lidera pametnih telefona i to zahvaljujući inicijativama poput konsolidacije partnera i pažljivijeg upravljanja na otvorenom tržištu. Canalys je komentirao da je novi cilj Xiaomija istisnuti Samsung kako bi postao najveći svjetski prodavač.

U pismu svim zaposlenicima, Lei Jun, osnivač, predsjednik i izvršni direktor Xiaomija, istaknuo je da je zauzimanje drugog mjesta na globalnom tržištu ključna prekretnica u povijesti Xiaomijeva poslovanja. „Nakon pet godina koninuiranog ulaganja u segmentu unaprjeđenja, a koje se odvijalo u izuzetno teškim uvjetima, Xiaomijeve proizvodne mogućnosti znatno su poboljšane – Xiaomi je otvoriop put u premium segment tržišta i povećao svoj tržišni udio. Xiaomi će kontinuirano jačati svoje temeljne sposobnosti i učvršćivati ​​svoje mjesto kao drugi najveći brend pametnih telefona“, istaknuo je Lei Jun.

U četvrtom kvartalu 2020. globalne isporuke Xiaomija dosegnule su 43,4 milijuna primjeraka s rastom od 31,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, nadmašivši Apple prvi put i vrativši se na treće mjesto. U prvom kvartalu 2021. Apple se popeo na drugo mjesto s 15 posto globalnog tržišnog udjela na pametnim telefonima, a slijedi ga Xiaomi sa svojih 14 posto tržišnog udjela. Tada je globalna isporuka pametnih telefona Xiaomi bila 49,4 milijuna primjeraka uz rast od 69,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iz Xiaomia su priopćili da otkako su lansirali svoju prvu premium seriju Mi 10, kontinuirano uvode inovacije u ključnim segmentima poput fotografija, zaslona, punjenja, pametne proizvodnje i još mnogo toga.Naglašavaju još da Xiaomi ulaže u postizanje proboja na premium tržištu, donošenje vrhunske vodeće tehnologije potrošačima i doprinosi oblikovanju smjera u kojem se industrija pametnih telefona kreće.

„Xiaomi je prvi koji je na tržište doveo brojne vodeće tehnologije. U segmentu kamera, Xiaomi je prvi predstavio kameru od 108 megapiksela, senzor kamere GN2 i inovativnu tekuću leću. U segmentu zaslona Xiaomi je pionir tehnološkog istraživanja treće generacije podzaslonskih kamera. Xiaomi je, također, predvodnik u punjenju baterija time što je po prvi put osigurao žično punjenje od 200 W i bežično punjenje od 120 W. Uz to, prvi je uveo litij-ionske baterije na bazi grafena i silicijske kisikove baterije druge generacije. Xiaomi je, osim toga, i pionir u keramici za mobilne telefone, vodeći u trendu istraživanja industrije. Uz to, započela je s radom prva faza Xiaomijeve pametne tvornice. Proizvodne linije su automatizirane i sposobne proizvesti milijun vrhunskih pametnih telefona godišnje, a tu je ujedno i ogroman laboratorijski pogon koji Xiaomiju omogućuje istraživanje novih materijala i tehnologija, kao i testiranje naprednih proizvodnih i proizvodnih procesa“, priopćili siu iz Xiaomija. Iz Xiaomija su dodali kako su inovacije dio Xiaomijeve kulture i tvrtka znatno ulaže u istraživanje i razvoj i zapošljavanje najboljih talenata. Početkom 2021. godine Xiaomi je najavio najveći pogon za zapošljavanje inženjera u svojoj povijesti: 5.000 inženjera u jednoj godini, koji će zauzeti 20 posto ukupnog broja zaposlenih. U međuvremenu, Xiaomi je pokrenuo više inicijativa za poticanje nadarenosti, poput projekta dodjele milijun američkih dolara za tehnološke talente, poticajnog plana za mlade inženjere itd. Gotovo 700 mladih inženjera iz Xiaomija dobilo je 16 milijuna dionica, slijedeći plan poticaja samo u srpnju .

Globalno širenje Xiaomija, kao i transformacija u nove maloprodajne kanale, bili su važna pokretačka snaga u pomaganju tvrtki da postane drugi najveći proizvođač pametnih telefona. Prema najnovijim globalnim podacima o pametnim telefonima Canalysa, Xiaomi se brzo širi na inozemnim tržištima, dosežući preko 300 posto međugodišnjeg rasta na tržištu Latinske Amerike, preko 150 posto međugodišnjeg rasta u Africi i preko 50 posto međugodišnjeg rasta u zapadnoj Europi. Prema najavi rezultata Xiaomi za Q1 2021, pametni telefoni Xiaomi ušli su na više od 100 tržišta širom svijeta, svrstali se na prvo mjesto po udjelu na tržištu pametnih telefona na 12 tržišta i na 2. mjesto u Europi. Godinama je također broj 1 u Indiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 00:40