Crne prognoze

WTO za ovu godinu predviđa pad međunarodne trgovine od 13 do 32 posto

Čelnik WTO-a naglašava ipak da je trenutna situacija u prvom redu zdravstvena kriza i da vlade moraju poduzeti sve potrebne mjere kako bi se zaštitili ljudski životi
Ilustracija
 dpa Picture-Alliance/AFP

Međunarodna robna razmjena naglo će pasti u 2020. zbog pandemije koronavirusa, procjenjuje Svjetska trgovinska organizacija (WTO), ukazujući na moguće paralele s financijskom krizom u 2008. ali i Velikom depresijom od prije 90 godina.

Trgovina bi se ove godine mogla smanjiti od 13 do 32 posto, procjenjuju u WTO-u, objašnjavajući široki raspon procjena neizvjesnošću koju stvara zdravstvena kriza, prenosi BBC.

Procjenu o 13-postotnom padu robne razmjene u WTO-u smatraju relativno optimističnim scenarijem, pojašnjavajući da odražava nagli pad trgovine u početnoj fazi i oporavak u drugoj polovini godine zahvaljujući uspješnom obuzdavanju zdravstvene krize u sljedećim mjesecima.

Pad trgovine bio bi vjerojatno veći nego u vrijeme financijske krize koja je uzdrmala svijet prije nešto više od deset godina, upozoravaju u WTO-u.

Takav rasplet očito nije zajamčen pa je WTO skicirao i puno pesimističniji scenarij koji odražava znatno oštriji pad trgovine u početnoj fazi i naknadni dugotrajni i nepotpuni oporavak. Pad skiciran u tom scenariju mogao bi se približiti onome iz razdoblja Velike depresije prije 90 godina, iako bi trajao kraće, napominju.

Zdravstvena kriza na prvom mjestu

Brojke su "ružne", konstatira čelnik WTO-a Roberto Azevedo. „Moramo biti iskreni", dodaje. Čelnik WTO-a naglašava ipak da je trenutna situacija u prvom redu zdravstvena kriza i da vlade moraju poduzeti sve potrebne mjere kako bi se zaštitili ljudski životi.

„Neizbježan pad trgovine i proizvodnje imat će bolne posljedice po kućanstva i poduzeća, povrh ljudske patnje koju uzrokuje bolest"; kazao je Azevedo.

Moglo bi gore - ali i bolje

U WTO-u upozoravaju i na visoku razinu neizvjesnosti, ističući da je "sasvim moguće da će stvarni rezultati u 2020. i 2021. biti bolji ali i lošiji". Napominju da je globalna trgovina već u drugoj polovini prošle godine stagnirala da bi u posljednjem tromjesečju zabilježila 1-postotni pad.

Među razlozima izdvajaju „kontinuirane trgovinske tenzije", izraz koji se uglavnom koristi kao referenca na konfrontacijski pristup međunarodnoj trgovini kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa. Trgovina će biti važan element gospodarskog oporavka nakon krize, naglašava čelnik WTO-a, a za trgovinu će po njegovim riječima biti ključno očuvanje otvorenih i predvidivih tržišta, dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 12:03