Izdašni poticaji

Whirlpool radnicima nudi čak 1000 dolara za cijepljenje

Tzv. bonusi za cijepljenje kao jedno od sredstava za obuzdavanje pandemije mogli bi ubuduće biti praćeni zakonskom obvezom cijepljenja radnika u SAD-u
Ilustracija
 Vladimir Dugandzic/Cropix

Dio američkih kompanija već neko vrijeme nudi radnicima novac kako bi se cijepili protiv covida-19, a jedna od njih, Whirlpool, upravo je povećala iznos tog poticaja i sada radnicima nudi čak tisuću dolara, objavio je CNN.

S takvim izdašnim iznosom poticaja nisu, međutim, prvi. Ljetos je Vanguard, američko društvo za upravljanje imovinom koje spada u krug vodećih na svijetu, objavilo da će 16.500 zaposlenika u SAD-u koji donesu potvrdu o cijepljenju do 1. listopada dobiti tisuću dolara. U medijima je bio objavljen i niz drugih korporativnih primjera s mnogo skromnijim iznosima, od nekoliko desetaka do 500 dolara, a neke su kompanije, poput Amtraka, davale zaposlenicima nagradu u vidu nekoliko plaćenih sati više.

Tzv. bonusi za cijepljenje kao jedno od sredstava za obuzdavanje pandemije mogli bi ubuduće biti praćeni zakonskom obvezom cijepljenja radnika u SAD-u. Naime, administracija predsjednika Joea Bidena najavila je da će obvezati kompanije s više od 100 zaposlenika da osiguraju da su svi radnici cijepljeni ili da oni koji nisu cijepljeni budu testirani svaki tjedan. Kompanije koje se ne budu pridržavale tih odredbi, kako je najavljeno, mogle bi se suočiti s kaznama od 14 tisuća dolara po prekršaju. Na taj bi način bila pokrivena većina američkih radnika, njih dvije trećine koji su zaposleni u velikim tvrtkama.

Kako tumače američki analitičari, takav zakon o obveznom cijepljenju ili redovitom i čestom testiranju na covid-19 za sve velike kompanije je zapravo ruka pomoći upravama jer one više neće morati brinuti o tome hoće li ih radnici napuštati i tražiti zaposlenje kod konkurenata kad od njih zatraže da se obavezno cijepe ili testiraju, što je znao biti slučaj. Iz američkog udruženja proizvođača poručuju također da je pitanje cijepljenja svih koji su za to podobni ujedno i ekonomski imperativ jer o sposobnosti društva da okonča pandemiju ovise oporavak i kvaliteta života. Whirlpool nije htio CNN-u otkriti koliko je prije plaćao radnicima da se cijepe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:45