Predsjednik EIB-a

Werner Hoyer primio priznanje ‘Europski bankar godine‘

Najbolji dokaz kako je nagrada došla u prave ruke jest rad EIB-a u ovoj kriznoj, 2020. godini
Dr. Werner Hoyer
 Tonci Plazibat/Cropix

Predsjednik Europske investicijske banke Dr. Werner Hoyer primio je priznanje „Europski bankar godine za 2019.“ tijekom održavanja Europskog financijskom tjedna u Frankfurtu.

U svom govoru, predsjednik Hoyer je istakao važnost ove nagrade kao priznanje za izuzetne napore i predani rad djelatnika EIB-a.

Najbolji dokaz kako je nagrada došla u prave ruke jest rad EIB-a u ovoj kriznoj, 2020. godini. Naime, još više nego u prethodnom razdoblju, u ovoj godini, EIB je postao osnovna poluga Europske Unije u borbi protiv krize izazvane pandemijom COVID-19. EIB je nedavno osnovao i Pan-europski jamstveni fond u iznosu do 25 milijardi eura. Jamstvima tog Fonda će se olakšati financiranje gospodarstvenika u premoštenju poteškoća izazvanih pandemijom.

Značajan iskorak u svom djelovanju EIB je napravio u provođenju Zelenog plana EU-a. Krajem 2019. godine EIB je postao Klimatska banka Europske Unije i objavio strategiju za sljedeće financijsko razdoblje, u kojoj bi udvostručili financiranje projekata za borbu protiv klimatskih promjena. To bi značilo veće financiranje obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, istraživanje i razvoj novih, čistijih izvora energije i prometnih sredstava. Glavni prioriteti EIB-a u nadolazećim godinama su oporavak od COVID-19 i klimatske mjere, nakon čega slijede ulaganja u pronalazaštvo, istraživanje i razvoj, mala i srednja poduzeća te komunikacijsku infrastrukturu.

image
Dr. Werner Hoyer primio je priznanje tijekom održavanja Europskog financijskog tjedna u Frankfurtu

Velike iznose sredstava EIB je u ovoj godini izdvojio za financiranje zdravstvenih ustanova, posebno za medicinska istraživanja za pronalazak lijekova i cjepiva protiv COVID-19. Naime, EIB je financirao istraživanja cjepiva koja se očekuju uskoro na tržištu. Podržao je njemačku Grupu BioNTech i američki Pfizer, koji su izvijestili o izvrsnim rezultatima ispitivanja svojih cjepiva protiv koronavirusa. Isto tako, EIB je podržao i tzv. Oxfordsko cjepivo, čime se povećava vjerojatnost za brži pronalazak učinkovitog cjepiva protiv koronavirusa.

Nagradu „Europski bankar godine“ dodjeljuje Grupa 20+1, udruga međunarodnih ekonomskih i financijskih novinara, čiji članovi, između ostalog rade i u redakcijama agencija i tjednika poput Der Spiegel, Agence France Presse i Thomson Reuters.

U obrazloženju odluke Grupe 20+1 stoji da je Dr. Hoyer kao predsjednik Europske investicijske banke uvelike doprinio gospodarskoj stabilnosti i razvitku Europe. EIB kao banka Europske Unije dosljedno je u svojim programima radila na potpori gospodarstva i financiranja značajnih infrastrukturnih projekta. Posebno je istaknut doprinos Europske investicijske banke u borbi protiv klimatskih promjena te zalaganje za održivi razvoj Europe, naročito sa nedavno usvojenim EIB-ovim Akcijskim planom klimatske banke.

Na popisu dobitnika nagrade „Europski bankar godine“ nalaze se Jean Pierre Mustier (Izvršni direktor UniCredit banke), Ralph Hammers (ING Group), te Ana Patricia Botin (Banco Santander).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2021 09:56