Na računu ima 111 milijardi $

Warren Buffett i dalje zna izabrati dionice, profit Berkshire Hathawaya 12 milijardi USD

Razloge tome su, navodi se u izvješčima, bolji poslovni rezultati osiguravateljskog dijela biznisa, ali i novi računovodstveni propisi
Warren Buffett
 Rick Wilking / REUTERS

Berkshire Hathaway Inc, investicijski koncern u vlasništvu milijardera Warren Buffett, u subotu je objavio rast profita za drugi kvartal ove godine od čak 67 posto, u odnosu na isti kvartal prošle godine. Razloge tome su, navodi se u izvješćima, bolji poslovni rezultati osiguravateljskog dijela biznisa, ali i novi računovodstveni propisi koji propisuju da se mora prokazati vrijednost dionica i drugih vrijednosnih papira prema njihovoj trenutnoj vrijednosti, bez obzira na to što nije došlo do prodaje tih vrijednosnih papira po trenutnim cijenama.

Ukupna neto dobit Buffettovog koncerna bila je u drugom kvartalu 12 milijardi dolara i bio je tri puta veći u odnosu na prošlu godinu, a predstavlja veliko poboljšanje u odnosu na prvi kvartal ove godine kada je Berkshire Hathaway Inc po prvi put u devet godina imao gubitak, i to u iznosu od 1,1 milijardu dolara (prvenstveno zbog novih računovodstvenih pravila koji imaju veliki utjecaj na prikazivanje vrijednosti imovine koncerna koji u vrijednosnim papirima ima 180 milijardi dolara).

Čisti operativni rezultat koncerna za drugo tromjesečje, kada se ne bi primijenili novi računovodstveni standardi izvještavanja, bio bi 6,9 milijardi dolara dobiti, što je za 67 posto više u odnosu na isti period 2017. Ukupni prihodi kompanije iznosili su, pak, 62,2 milijarde dolara i bili su devet posto veći u odnosu na isto tromjesečje 2017. Buffettov koncern „na računu“ ima 111 milijardi dolara keša, pa dioničari kompanije “pritišću“ „proroka iz Omahe“ da iskoristi svoje pravo da može odlučiti o tome da Berkshire Hathaway Inc otkupi svoje dionice, kako bi dioničari dobili dio tog novca u svoj posjed, ali Buffett za sada ne koristi tu opciju. Zanimljivo je i da je dionica BHI do kraja srpnja ostvarila rast od 2,4 posto, dok je Standard & Poor's 500 indeks rastao po stopi od 6,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:26