Postignuta nagodba

Walmart nije dao svojim blagajnicama da sjednu i vjerojatno će morati platiti 65 mil. $

Iz Walmarta smatraju da su radnici na blagajnama manje efikasni kada sjede
Ilustracija, blagajnica i kupac u Walmartu
 Rick Wilking / REUTERS

Walmart, najveći trgovački lanac na svijetu, će svojim blagajnicama vjerojatno platiti 65 milijuna dolara jer im nije omogućio da sjede na radnom mjestu, piše Fortune.

Prošlog je tjedna napokon postignuta nagodba između Walmarta i blagajnica te kompanije, koju još treba odobriti sud. Riječ je o tužbi staroj čak devet godina, a u nju je uključeno 100.000 trenutnih i bivših Walmartovih blagajnica i blagajnika. Tužba se temelji na zakonu prema kojem se, “ako im priroda posla to dopušta, zaposlenicima moraju pružiti odgovarajuća sjedala”.

S druge strane, iz Walmarta smatraju da upravo zbog prirode svog posla blagajnice ne bi trebale sjediti. One se, smatraju u toj maloprodajnoj kompaniji, “moraju kretati kako bi pozdravile kupce i provjeravale što kupci imaju u svojim košarama”. Uz to, učinkovitost zaposlenih na blagajnama navodno pada kada sjede, a i kupci ih preferiraju vidjeti u stajaćem položaju. Iz toga u Walmartu zaključuju da bi omogućavanje blagajnicama i blagajnicima da sjednu dovelo do gubitka profita.

Uz dogovoren iznos isplate od 65 milijuna dolara, Walmart će započeti “pilot projekt” u sklopu kojeg će napokon pružiti stolice radnicima na svojim blagajnama, kao i svim ostalim zaposlenicima koji ih zatraže.

- Obje strane su zadovoljne postignutim dogovorom te se veselimo dopuštenju suda da ga počnemo i provoditi – izjavio je Walmartov glasnogovornik Randy Hargrove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:49