DIONICE IM POTONULE

Wall Street pod pritiskom straha od bankarske krize: Europske burze se oporavljaju nakon jučerašnjeg potonuća zbog Credit Suissea

S&P 500 indeks bankarskog sektora potonuo je 3,6 posto

Wall Street

 Timothy A. Clary/Afp

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks pali jer su zbog problema Credit Suissea ponovno prevladala strahovanja od bankarske krize, dok su novi podaci o kretanjima u američkom gospodarstvu podržali tržište.

Dow Jones oslabio je 0,87 posto, na 31.874 boda, a S&P 500 0,70 posto, na 3.891 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,05 posto, na 11.434 boda.

S&P 500 indeks bankarskog sektora potonuo je 3,6 posto jer su zbog financijskih problema Credit Suissea, druge po veličini švicarske banke, ponovno izbila strahovanja od bankarske krize.

Početkom tjedna tržište je bilo pod pritiskom zbog propasti dvije američke banke - Silicon Valley (SVB) i Signature – da bi u utorak strahovanja od širenja krize u bankarskom sustavu ponešto popustila nakon što su vlasti SAD-a i niza drugih zemalja poručile da nema razloga za zabrinutost u vezi drugih banaka.

No, financijski problemi Credit Suissea ponovno su naveli ulagače na prodaju dionica banaka.

Cijena dionice Credit Suissea potonula je jučer oko 14 posto, na rekordno niske razine, nakon što je banka izvijestila da postoje slabosti u njezinim financijskim izvješćima za protekle godine, a najveći investitor u banci Saudi National Bank objavio da ne može pružiti nikakvu daljnju financijsku pomoć švicarskoj banci.

To je, zajedno s kolapsom SVB-a krajem prošloga tjedna, izazvalo špekulacije o tome koje bi još europske i američke banke mogle biti u problemima, pa se bankarski sektor ponovno našao pod pritiskom.

No, problemi banaka podržavaju špekulacije da bi središnje banke, u prvom redu američki Fed, mogle usporiti tempo povećanja kamata dok se situacija ne smiri.

Neki analitičari smatraju da je agresivno povećanje kamata Feda prošle godine moglo izazvati pukotine u financijskom sustavu.

„Fed je lani proveo najagresivnije zaoštravanje monetarne politike još od 1980.-ih godina i mislim da mu sadašnja zbivanja na tržištu otvaraju mogućnost za stanku”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Capital.

image

Wall Street

Timothy A. Clary/Afp

Još prošloga tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca.

Tomu u prilog idu i izvješća o popuštanju inflacijskih pritisaka u SAD-u.

Nakon što je u utorak objavljeno da su potrošačke cijene u veljači porasle u skladu s očekivanjima, jučer je objavljeno da su proizvođačke cijene u istom mjesecu neočekivano pale.

To, kao i podatak da je promet u trgovini na malo u veljači pao za 0,4 posto, nakon rasta od 3,2 posto mjesec dana prije, učvrstilo je teze da Fed na predstojećoj sjednici možda uopće neće podići kamatne stope.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,83 posto, na 7.344 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,27 posto, na 14.735 bodova, a pariški CAC 3,58 posto, na 6.885 bodova.

Oporavak bankarskog sektora potaknuo europske burze

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro burzovni indeksi porasli, nakon jučerašnjeg oštrog pada, jer je ulagače ohrabrila vijest da će švicarska središnja banka odobriti golemi kredit Credit Suisseu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,9 posto, nakon jučerašnjeg pada od gotovo 3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,22 posto, na 7.435 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,36 posto, na 14.937 bodova, a pariški CAC 1,29 posto, na 6.974 boda.

Snažan rast indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u bankarskom sektoru, u prosjeku za 2,3 posto, jer su popustila strahovanja od bankarske krize, nakon vijesti da će švicarska središnja banka otvoriti kreditnu liniju od gotovo 54 milijarde dolara Credit Suisseu.

Cijena dionice Credit Suissea potonula je jučer oko 24 posto, na rekordno niske razine, nakon što je banka izvijestila da postoje slabosti u njezinim financijskim izvješćima za protekle godine, a najveći investitor u banci Saudi National Bank objavio da ne može pružiti nikakvu daljnju financijsku pomoć švicarskoj banci.

Nakon vijesti o pomoći švicarskih monetarnih vlasti, jutros je cijena dionice Credit Suissea skočila gotovo 30 posto.

U fokusu ulagača bit će danas i sjednica čelnika Europske središnje banke. Prije mjesec dana oni su najavili da će zbog visoke inflacije u ožujku dodatno povećati ključne kamatne stope za 0,50 postotnih bodova.

No, problemi banaka podržavaju špekulacije da bi središnja banka mogla odustati od toga i kamate povećati za 0,25 postotnih bodova.

Špekulira se i da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamata dok se situacija ne smiri.

Još prošloga tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca.

A na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu oko 1 posto, pa je zaronio na najnižu razinu u ovoj godini.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 1,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 12:54