SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street oštro pao, prinosi na obveznice porasli

Prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli su najvišu razinu u 14 mjeseci, što je posljedica očekivanja da će inflacija porasti zbog ubrzanja oporavka gospodarstva od koronakrize i golemih fiskalnih i monetarnih poticaja
 Angela Weiss/AFP

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, posebice u tehnološkom sektoru, zbog daljnjeg rast prinosa na obveznice i pogoršanja situacije s koronavirusom u Europi.

Dow Jones oslabio je 153 boda ili 0,46 posto, na 32.862 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,48 posto, na 3.915 bodova, a Nasdaq indeks 3,02 posto, na 13.116 bodova.

Nakon što su dan prije dosegnuli najviše razine u povijesti, jučer su Dow i S&P 500 indeks znatno pali jer ulagače zabrinjava rast prinosa na američke državne obveznice.

Prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli su 1,75 posto, najvišu razinu u 14 mjeseci, što je posljedica očekivanja da će inflacija porasti zbog ubrzanja oporavka gospodarstva od koronakrize i golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

Dan prije američka središnja banka povećala je procjenu rasta gospodarstva u ovoj godini na 6,5 posto, što bi bio najveći rast u gotovo 40 godina.

Premda čelnici središnje banke procjenjuju da će inflacija tijekom godine dosegnuti i 2,4 posto, iznad ciljanih 2 posto, predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da bi to mogao biti privremeni skok inflacije, koji neće promijeniti Fedovo obećanje da zadrži ključne kamatne stope blizu nule.

„Fed je poručio da neće povećavati kamate do 2023., no to ništa ne znači. Ako prinosi na obveznice nastave rasti, to bi moglo naštetiti gospodarstvu”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Na rast prinosa posebice su osjetljive dionice tehnoloških kompanija jer se njihova vrijednost temelji na budućoj zaradi, pa s rastom obvezničkih prinosa postaju manje privlačne.

Jučer su cijene dionica Amazon.coma i Applea potonule više od 3 posto.

Pad indeksa produbljen je jučer nakon što je francuski premijer Jean Castex naredio mjesec dana potpunog zatvaranja na razini Pariza i nekoliko drugih regija. Castex je kazao kako strože mjere dolaze zbog ubrzanja širenja virusa u trećem valu pandemije.

„Posljednji udarac tržištu bila je jučer vijest o zatvaranju Pariza. Ovdje u SAD-u očekujemo ponovno otvaranje gospodarstva, a situacija s virusom se poboljšava. No, nismo gledali situaciju izvan SAD-a, a ta situacija nije svugdje dobra”, kaže Joe Saluzzi, direktor u tvrtki Themis Trading.

Pogoršanje epidemiološke situacije u Europi moglo bi naštetiti potražnji za naftom, pa su njezine cijene jučer pale. Zbog toga je S&P 500 indeks energetskog sektora potonuo 4,7 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 posto, na 6.779 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,23 posto, na rekordih 14.775 bodova, a pariški CAC 0,13 posto na 6.062 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2022 21:53