LOŠE VIJESTI

Wall Street oštro pao četvrti dan zaredom: S&P 500 indeks zaronio u područje ‘medvjeda‘

Ulagači se plaše da bi agresivno povećanje kamata Feda moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju

Wall Street

 Angela Weiss/Afp

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi oštro pali četvrti dan zaredom, pri čemu je S&P 500 zaronio u područje 'medvjeda', jer se ulagači plaše da će zbog nepopustljivo visoke inflacije Fed povećati kamate agresivnije nego što se očekivalo.

Dow Jones skliznuo je 876 bodova ili 2,79 posto, na 30.516 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,88 posto, na 3.749 bodova, a Nasdaq indeks 4,68 posto, na 10.809 bodova.

Najveća svjetska burza pod snažnim je pritiskom od petka, kada je objavljeno da su u svibnju potrošačke cijene na godišnjoj razini porasle neočekivano snažnih 8,6 posto, što nije zabilježeno više od 40 godina.

Zbog toga su splasnule nade da je inflacija u travnju dosegnula vrhunac te da će njezini pritisci popustiti. Zbog nepopustljivo visoke inflacije, ulagači se plaše da će Fed biti agresivniji nego što se očekivalo u zaoštravanju monetarne politike.

Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 posto, a procjenjivalo se da će ih u lipnju i srpnju, a možda i rujnu dodatno povećati za po 0,50 postotnih bodova.

No, sada se špekulira i o povećanju kamata za 1,75 postotnih bodova do rujna.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su jučer da bi Fed u lipnju i srpnju mogao povećati kamate za po 0,75 postotnih bodova.

Stoga je sada najvažnije pitanje hoće li čelnici Feda na redovnoj sjednici u srijedu povećati kamate za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova.

„Još prošloga tjedna tržište je pokušalo rasti na temelju ideje da je inflacija dosegnula vrhunac u travnju i da Fed neće biti previše agresivan. No, te teze pale su u vodu u petak s izvješćem o potrošačkim cijenama u svibnju, koje je pokazalo da se inflacija ukorijenila gdjegod da pogledate”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Ulagači se čak plaše da bi agresivno povećanje kamata Feda moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih gospodarstava u svijetu.

Nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 indeks zaronio je, po prvi put od ožujka 2021. godine i izbijanja koronakrize, u područje 'medvjeda', odnosno 20 posto ispod svoje rekordne razine.

Nasdaq indeks u minusu je, pak, više od 33 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu, a Dow Jones oko 17 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,53 posto, na 7.205 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,43 posto, na 13.427 bodova, a pariški CAC 2,67 posto, na 6.022 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2023 05:56