SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street nadoknadio gubitke od početka tjedna, no trgovalo se nesigurno zbog visoke inflacije

Cijene Tesle, Nvidie i Meta Platformsa porasle više od 4 posto, dok je dionica Amazona poskupila više od 3, a Applea 1,7 posto
 Michael M. Santiago/Afp

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi nadoknadili sve gubitke od početka tjedna, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, no trgovalo se nesigurno zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 435 bodova ili 1,33 posto, na 33.248 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,84 posto, na 4.176 bodova, a Nasdaq indeks 2,69 posto, na 12.316 bodova.

Nakon dva dana pada, jučer su ti indeksi snažno porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova s velikom tržišnom kapitalizacijom i znatnim udjelom u S&P 500 i Nasdaq indeksu.

Tako su cijene Tesle, Nvidie i Meta Platformsa porasle više od 4 posto, dok je dionica Amazona poskupila više od 3, a Applea 1,7 posto.

No, trgovalo se nesigurno jer je neizvjesno koliko će američka središnja banka morati zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju.

Potpredsjednica Feda Lael Brainard kazala je jučer kako podržava povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova barem na još par sjednica Feda i da ne vidi razloga da bi se u rujnu zastalo s ciklusom povećanja kamata ako inflacijski pritisci na popuste.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 posto.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu.

A to će izazvati usporavanje rasta gospodarstva, na što upućuje većina posljednjih makroekonomskih pokazatelja.

Jučer je agencija za zapošljavanje ADP objavila da je u privatnom sektoru u svibnju broj zaposlenih porastao za 128.000, dok su analitičari očekivali oko 300.000.

U petak će biti objavljeni službeni podaci saveznih vlasti o zapošljavanju u svibnju, a očekuje se da će broj novih radnih mjesta porasti za otprilike 330.000.

„Nestabilnost je postala pravilo, a ne iznimka. Dionice su postale taoci inflacije i dok inflacija ne bude pod kontrolom, nestabilnost će vjerojatno ostati povećana”, kaže Terry Sandven, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih gospodarstava u svijetu.

Zbog toga je od početka godine S&P 500 indeks pao oko 13 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX skočio je 1,01 posto, na 14.485 bodova, a pariški CAC 1,27 posto, na 6.500 bodova. U Britaniji se u četvrtak i petak ne radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 00:19