Stanje na tržištima

Wall Street nadoknadio dio gubitaka, no azijske burze su i dalje pod velikim pritiskom

Nakon šest dana uzastopnog pada, S&P 500 je snažno porastao najviše zbog Microsofta
Brokeri na njujorškoj burzi
 Profimedia, Eyevine

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica snažno porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija ohrabrili ulagače. Dow Jones ojačao je 401 bod ili 1,63 posto, na 24.984 boda, dok je S&P 500 porastao 1,86 posto, na 2.705 bodova, a Nasdaq indeks 2,95 posto, na 7.318 bodova.

Nakon šest dana uzastopnog pada, S&P 500 indeks jučer je snažno porastao, nadoknadivši dio prethodnih gubitaka, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru za prosječno 2,9 posto. Među najvećim je dobitnicima u tom sektoru bila dionica Microsofta, sa skokom cijene za 5,8 posto, nakon što je najveći svjetski proizvođač softvera objavio bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Zahvaljujući istom razlogu, cijena dionice automobilskog diva Forda skočila je gotovo 10 posto, a među najvećim dobitnicama bile su i dionice Vise, Twittera, Whirlpoola...

U dosadašnjem dijelu sezone objava kvartalnih izvješća većina kompanija izvijestila je o boljim nego što se očekivalo rezultatima, pa su analitičari povećali procjene. Tako sada u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija u trećem tromjesečju u prosjeku porasla za 23,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 21,5 posto.

Međutim, zbog upozorenja mnogih kompanija o problemima s kojima se suočavaju, analitičari su smanjili svoje procjene rasta zarada u četvrtom tromjesečju – s prethodnih 20 na 19,4 posto.

Tehnička korekcija nakon oštrog pada

Dobri poslovni rezultati ponešto su ohrabrili ulagače, no razlozi zbog kojih je posljednjih tjedana tržište pod pritiskom i dalje su prisutni – od rasta troškova zaduživanja i visokih prinosa na američke državne obveznice, preko trgovinskog rata između SAD-a i Kine, do usporavanja rasta globalnog gospodarstva, tenzija između Europske komisije i Italije u vezi talijanskog proračunskog deficita, kao i predstojećih izbora za američki Kongres.

Zbog svega toga, dan prije Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli su na razine od početka godine, izbrisavši sve prethodne dobitke, dok je Nasdaq indeks čak zaronio u područje korekcije - 12,4 posto ispod svoje prethodne rekordne razine dosegnute 29. kolovoza. No, jučer je tržište nadoknadilo dio tih gubitaka.

„Ovaj skok cijena dionica zahvaljuje se tehničkoj korekciji nakon prethodnog oštrog pada. Zarade su pritom pomogle. Netko bi mogao reći da su dobre zarade dovele do preokreta na tržištu i da je sada sve čisto. No, mnogi su ulagači trenutno skeptični prema svakoj akciji na tržištu, posebice onoj prema gore”, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki StateStone Wealth.

A nastavak nestabilnosti na tržištu najavljuje pad cijena dionica Alphabeta i Amazon.coma nakon zatvaranja Wall Streeta za više od 3 posto. Oba ta tehnološka diva izvijestila su o snažnom rastu zarada i prihoda u proteklom tromjesečju, no slabijem nego što su analitičari očekivali.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,59 posto, na 7.004 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,03 posto, na 11.307 bodova, a pariški CAC 1,60 posto, na 5.032 boda.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica ponovno pale jer ulagače nije impresionirao jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu, a pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Alphabeta i Amazona.coma.

Azijski ulagači nisu impresionirani

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,7 posto, nakon što je jučer potonuo više od 2 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo gotovo 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 1,9 posto.

Azijske ulagače nije impresionirao jučerašnji snažan skok cijena dionica na Wall Streetu jer se to, kažu analitičari, ponajviše zahvaljuje tehničkoj korekciji cijena nakon oštrog pada dan prije. A ti dobici već bi se danas mogli istopiti jer su trenutno terminski S&P 500 i Nasdaq indeks u minusu između 0,8 i 1 posto, što najavljuje pad cijena dionica na početku trgovanja na Wall Streetu.

Posljedica je to pada cijena dionica Alphabeta i Amazon.coma nakon jučerašnjeg zatvaranja Wall Streeta za više od 3 posto. Oba ta tehnološka diva izvijestila su o snažnom rastu zarada i prihoda u proteklom tromjesečju, no slabijem nego što su analitičari očekivali.

Zbog toga su i na azijskim burzama jutros pod najvećim pritiskom dionice u tehnološkom sektoru. Tako je tehnološki sektor na burzi u Hong Kongu skliznuo 1,9 posto, a upravo zbog pada tog sektora pod snažnim je pritiskom i južnokorejski Kospi indeks.

Uz to, razlozi zbog kojih je posljednjih tjedana tržište pod pritiskom i dalje su prisutni – od rasta troškova zaduživanja i visokih prinosa na američke državne obveznice, preko trgovinskog rata između SAD-a i Kine, do usporavanja rasta globalnog gospodarstva i tenzija između Europske komisije i Italije u vezi talijanskog proračunskog deficita.

„Prvi i najvažniji razlog zabrinutosti je zaoštravanje monetarne politike od strane američkog Feda i jenjavanje pozitivnog utjecaja fiskalnih poticaja, što bi moglo izazvati usporavanje rasta američkog gospodarstva. Drugi je razlog usporavanja rasta kineskog gospodarstva”, pišu analitičari Capital Economicsa u osvrtu na situaciju na tržištu.

Dolar je ojačao

Zbog toga će danas poslijepodne u fokusu ulagača biti izvješće o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromjesečju. A na valutnim je tržištima dolar jutros ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je 96,63 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,26 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 112 na 112,30 jena. Dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura skliznula na 1,1370 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1410 dolara.

Slabljenje eura posljedica je napetosti između Europske komisije i Italije zbog planova njezine vlade o povećanju proračunskog deficita.

Uz to, predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kazao je jučer, nakon redovne sjednice čelnika te banke, da će ECB ove godine okončati program kupnje obveznica, dok bi nakon ljeta iduće godine mogao povećati ključne kamatne stope, unatoč zabrinutostima ulagača u vezi ekonomske i političke budućnosti monetarne unije.

A nakon što su jučer nadoknadile dio gubitaka od prethodnih dana, jutros su cijene nafte ponovno pod pritiskom jer bi usporavanje rasta globalnog gospodarstva moglo izazvati slabljenje potražnje za sirovinama.

Cijena barela na američkom pala je 0,7 posto, na 66,85 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 76,50 dolara.

Stanje na europskim tržištima danas: Burze oštro pale, tehnološki sektor pod pritiskom

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica oštro pale, izgubivši sve jučerašnje dobitke, jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati tehnoloških divova Alphabeta i Amazon.coma.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,9 posto. Kako je i prethodno bio pod pritiskom, taj bi indeks u listopadu mogao zabilježiti najveći mjesečni pad od kolovoza 2015. godine.

Londonski FTSE indeks skliznuo je jutros 1,40 posto, na 6.908 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,60 posto, na 11.129 bodova, a pariški CAC 1,80 posto, na 4.942 boda.

Nakon što su jučer ti indeksi ponešto porasli, zahvaljujući uglavnom tehničkoj korekciji cijena dionica nakon prethodnog pada, jutros je nastavljen negativni trend.

Pritom je pod najvećim pritiskom tehnološki sektor, što je posljedica razočaranja ulagača poslovnim rezultatima Alphabeta i Amazon.coma. Oba ta tehnološka diva izvijestila su o snažnom rastu zarada i prihoda u proteklom tromjesečju, no slabijem nego što su analitičari očekivali.

Uz to, razlozi zbog kojih je posljednjih tjedana tržište pod pritiskom i dalje su prisutni - od rasta troškova zaduživanja i visokih prinosa na američke državne obveznice, preko trgovinskog rata između SAD-a i Kine, do usporavanja rasta globalnog gospodarstva i tenzija između Europske komisije i Italije u vezi talijanskog proračunskog deficita.

- Prvi i najvažniji razlog zabrinutosti je zaoštravanje monetarne politike od strane američkog Feda i jenjavanje pozitivnog utjecaja fiskalnih poticaja, što bi moglo izazvati usporavanje rasta američkog gospodarstva. Drugi je razlog usporavanja rasta kineskog gospodarstva - pišu analitičari Capital Economicsa u osvrtu na situaciju na tržištu.

Zbog toga će danas poslijepodne u fokusu ulagača biti izvješće o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromjesečju.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 1 posto, nakon što je jučer potonuo više od 2 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, na 21.184 boda. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:52