Svjetska tržišta

Wall Street blago porastao nakon velikog pada, azijske burze i dalje u 'crvenom'

S druge strane, S&P indeks financijskog sektora pao je i jučer, već 12. dan zaredom
Wall Street
 Profimedia, Tetra Images

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi blago porasli, zahvaljujući oporavku energetskog i tehnološkog sektora, no time su nadoknadili samo mali dio gubitaka od prethodnoga dana kada je tržište oštro palo zbog jačanja trgovinskih tenzija.

Dow Jones ojačao je 30 bodova ili 0,12 posto, na 24.283 boda, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 2.723 boda, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 7.561 bod.

Nakon što su dan prije potonuli više od 1 posto, na Wall Streetu su jučer indeksi blago porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena nafte za otprilike 2 posto.

To je potaknulo rast cijena dionica u energetskom sektoru koji je bio najveći dobitnik među 11 sektora S&P 500 indeksa, s rastom od 1,4 posto.

I tehnološki se sektor oporavio od oštrog pada dan prije. Cijene dionica Applea, Facebooka, Amazon.coma i Netflixa porasle su između 1,2 i 3,9 posto.

S druge strane, S&P indeks financijskog sektora pao je i jučer, već 12. dan zaredom, što je njegov najdulji negativni niz u povijesti.

Među gubitnicama se ponovno našla i dionica Harley-Davidsona, s padom cijene od 0,6 posto, nakon što je dan prije izgubila 6 posto.

Taj proizvođač motocikala poručio je u ponedjeljak da će premjestiti proizvodnju motocikala za Europsku uniju iz SAD-a jer procjenjuje da će EU carine koštati kompaniju između 90 i 100 milijuna dolara godišnje.

Predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio je jučer Harleyu višim porezima ako to učini.

Unatoč rastu indeksa, i jučer se na najvećoj svjetskoj burzi trgovalo oprezno zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i ostalih vodećih svjetskih gospodarstava.

Od početka svibnja SAD i Kina održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Donald Trump prijeti novim carinama ako Kina na ponudi veće ustupke, no Peking ne popušta i najavljuje protumjere istog intenziteta.

Trgovinske tenzije porasle su i u odnosima između SAD-a i Europske unije, koja od petka naplaćuje carine od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

Trump je na to zaprijetio uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz EU.

Zbog toga se i na europskim burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,37 posto, na 7.537 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,29 posto, na 12.234 boda, a pariški CAC 0,05 posto, na 5.281 bod.

Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u srijedu, treći dan zaredom, a ponajviše u Kini, što je posljedica trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga, dok su cijene nafte porasle, a dolar ojačao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:32