Svjetska tržišta

Wall Street blago porastao nakon dvodnevnog pada, dionica Applea i dalje u padu

Cijena dionice Applea oslabila je, za 0,1% što je znatno manji pad nego posljednjih dana
Wall Street
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle jer su se energetski i tehnološki sektor ponešto oporavili nakon dva dana oštrog pada, no trgovalo se oprezno zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Dow Jones ostao je gotovo nepromijenjen, na 24.464 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,30 posto, na 2.649 bodova, a Nasdaq indeks 0,92 posto, na 6.972 boda.

U većem dijelu jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili i na većem dobitku jer su se dionice u energetskom i tehnološkom sektoru oporavile od oštrog pada prethodnih dana, no pred kraj trgovanja indeksi su izgubili dio početnih dobitaka.

Najviše je, 1,6 posto, jučer skočio S&P indeks energetskog sektora, zahvaljujući stabilizaciji cijena nafte nakon što su dan prije potonule 6 posto. Porastao je, 0,6 posto, i S&P indeks tehnološkog sektora, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Autodeska za gotovo 10 posto, nakon što je ta softverska kompanija izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Problemi Applea

Cijena dionice Applea oslabila je, pak, 0,1 posto. Premda je to znatno manji pad nego u prethodna dva dana, kada je cijena dionice najveće svjetske tehnološke kompanije tonula po više od 4 posto, analitičari su oprezni.

„Svi gledaju u Apple jer je ta dionica posljednjih tjedana jedan od pokretača pada tržišta. Na samom početku trgovanja cijena Applea snažno je porasla, no potom je izgubila sve dobitke, što bi moglo značiti da problemi ostaju prisutni”, kaže Michael Antonelli, direktor u tvrtki Robert W. Baird.

Dionica Applea već je danima pod pritiskom zbog napisa u medijima da je kompanija smanjila narudžbe za proizvodnju sva tri nova modela iPhonea jer potražnja za tim pametnim telefonima nije tako snažna kao što se očekivalo. Od početka listopada, kada je dosegnula rekordnu razinu, cijena dionice Applea potonula je više od 20 posto, pa je tržišna vrijednost te najvrjednije američke kompanije pala za otprilike 250 milijardi dolara.

Ulagači su oprezni i zbog toga što nije jasno smanjuju li se trgovinske tenzije između SAD-a i Kine, ali i zbog naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Na oprez ulagače ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo samo oko 6,5 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obujam iznosio 8,5 milijardi.

Dva ključna indeksa na gubitku

Tako je na Wall Streetu jučer nastavljeno nesigurno trgovanje, koje obilježava posljednje tjedne. U listopadu su na najvećoj svjetskoj burzi cijene dionica oštro pale jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i povećanja kamata Feda. Početkom studenoga tržište se ponešto oporavilo, posebice nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta. Međutim, posljednjih je dana tržište ponovno pod pritiskom jer su gotovo svi razlozi koji su u listopadu izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni

Zbog toga su Dow Jones i S&P 500 indeks i dalje na gubitku u ovoj godini. Oba su indeksa sada oko 1 posto ispod razina na kojima su bili 31. prosinca prošle godine.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,47 posto, na 7.050 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,61 posto, na 11.244 boda, a pariški CAC 1,03 posto, na 4.975 bodova.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer su ulagači nesigurni zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine te očekivanog daljnjeg povećanja kamata u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:06