'Varali su kupce'

VW mora kupcu Golfa isplatiti odštetu u visini pune cijene automobila zbog 'dieselgatea'

Pristali su platiti milijarde dolara naknada u SAD-u u sklopu nagodbi s vlasnicima automobila
Ilustracija, VW Golf
 Michael Dalder / REUTERS

Njemački sud presudio je da Volkswagen mora vlasniku Golfa isplatiti naknadu u visini pune cijene vozila kupljenog 2012. godine zbog skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova, izvijestio je u petak njemački list Bild.

Prema presudi suda u Augsburgu, VW je postupio nemoralno, ugradivši u automobil softver koji je omogućio krivotvorenje podataka o emisiji štetnih plinova. Cilj im je bio obmanjivanjem kupaca povećati prihode i dobit, prenosi list.

U sudu nisu odmah bili dostupni za komentar te informacije. Glasnogovornica Volkswagena nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentarom.

Njemački je automobilski div priznao da su oko 11 milijuna automobila širom svijeta opremili softverom koji omogućuje objavu netočnih podataka o emisijama štetnih plinova iz dizelskih motora.

Pristali su platiti milijarde dolara naknada u Sjedinjenim Državama u sklopu nagodbi s vlasnicima automobila, regulatorima za zaštitu okoliša, saveznim državama i ovlaštenim distributerima. Također su ponudili otkup 500 tisuća vozila u SAD-u.

U Europi kompanija dosada nije sklopila takve nagodbe a suočena je sa zahtjevima ulagača i klijenata za isplatom naknada čija se ukupna vrijednost mjeri u milijardama eura, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:05