JORDAN BELFORT

Vuk s Wall Streeta u Zagrebu: Novac je kao alkohol, a Bog želi da ga svi imate

Osnovao je brokersku kuću, zaradio stotine milijuna dolara, razvio ovisnost o narkoticima, te na kraju završio iza rešetaka

Jordan Belfort u Zagrebu

 Ranko Šuvar/Cropix

- Na početku karijere jedna osoba mi je rekla sljedeće: ili ćeš postati najbolji prodavač na svijetu ili ćeš završiti u zatvoru. Na kraju se ostvarilo oboje -poručio je Jordan Belfort, poznatiji kao Vuk s Wall Streeta mnoštvu koje se okupilo na konferenciji The Wolf Strikes Again iza koje stoji Prodajni Mindset.

Krajem osamdesetih godina 20.stoljeća osnovao je brokersku kuću Stretton Oakmont Financial Company, zaradio stotine milijuna dolara, razvio ovisnost o narkoticima, te na kraju završio iza rešetaka.

- U toj kući su radili odbačeni sinovi i kćeri siromašnih kasti New Yorka. Zato smo se orijentirali smo se na prodavanje srednjoj i nižoj klasi. Da nije bilo Strettona vjerojatno bi cijeli život proveli u dućanima ili skladištima, no neobrazovani momci i djevojke zahvaljujući meni došli su do velikog novca. Naučio sam ih kako prodavati - kazao je Belfort koji je priznao krivicu za prijevaru s vrijednosnim papirima i pranje novca, pa je 2003. osuđen na četiri godine zatvora.

Kako bi smanjio kaznu, pristao je surađivati s FBI-om, što u prijevodu znači da je izdao svoje dotadašnje suradnike. O tom periodu života nije puno govorio. Iza rešetaka je proveo samo 22 mjeseca. Zatvor u koji je bio smješten, kako sam kaže, nije bio previše opasan.

Nakon izlaska iz kaznionice Belfort postaje motivacijski govornik, te ponovno počinje zarađivati golemi novac. Dvije stvari omogućile su mu novu karijeru; autobiografija koju je napisao u zatvoru, te film Martina Scorsesea gdje je Vuka s Wall Streeta utjelovio Leonardo Di Caprio. To što je film zapravo bio groteska, a ne afirmacija kapitalizma, malo je koga zanimalo. Belforta najmanje. Tako je i danas u Zagrebu puštao isječke iz spomenutog filma.

Jordan Belfort publici je pričao i o odrastanju u New Yorku s majkom i ocem računovođama, "koje nisu voljele prodavače ni trgovce". No Jordan je od malih nogu pokazivao talent za prodaju. Prisjetio se kako je odustao od zubarske škole, radio kao ulični prodavač na Long Islandu, ali i kako mu je biznis koji je razvio propao kad je imao 25 godina, te je bio prisiljen podnijeti zahtjev za bankrot. Nakon toga se počeo zanimati za burzu.

- Bog želi da svatko od vas ima novac. Nemojte se bojati biti bogati. Neki misle da novac kvari ljude. To je potpuno krivo vjerovanje. On je poput alkohola. Ako ste dobar čovjek i popijete takav ćete i ostati. No ako ste loša osoba, postat ćete još više zli - poručio je Vuk.

Ako želite biti uspješni u prodaji trebate zadovoljiti tri uvjeta; morate brzo razmišljati, biti entuzijastični i pokazati se kao ekspert u svom polju, vjeruje Belfort.

No ono što je najvažnije jest, kaže Vuk s Wall Streeta, nikada ne izgubiti vjeru u ono što govorite, odnosno prodajete.

- U moje vrijeme kada bi se to nekome dogodilo, rekli bi da je postao "negativan". Na toj osobi odmah se moglo vidjeti kako gubi samopouzdanje, prestaje vjerovati u ono što priča dok prodaje i polako počinje nestajati - otkrio je.

Tvrdi i kako biznismen mora ovladati s dva svijeta da bi bio uspješan; unutarnjim (vlastita vjerovanja, vizija) i vanjskim (vještine marketinga, tehnike uvjeravanja i vođenja biznisa). Dodao je i kako, prodavanje, baš kao i svako drugo zanimanje ili vještina, ima svoja specifična pravila i logiku koja se može i mora naučiti.

- Volite proizvod koji prodajete, vjerujte sami sebi i vjerujte tvrtki za koju radite - zaključio je Jordan Belfort.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:54