REPORT GOJKA DRLJAČE

Vujčić za Bloomberg: ‘Ako ESB ne zategne monetarnu politiku i zaustavi inflaciju, morat ćemo sami‘

Mora postojati proces zatezanja, koji će, nadajmo se, biti povezan sa stabilizacijom geopolitičke situacije te oporavkom lanaca opskrbe - naglasio je Vujčić

Boris Vujčić

 Damir Krajac/CROPIX

U razgovoru za Bloomberg guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić poručio je kako će već početkom sljedeće godine Hrvatska uvesti euro, a pri tome će najvjerojatnije poštivati sve kriterije o prihvatljivoj razini inflacije, koja je je postala najveći izazov pridruživanja eurozoni.

Vlada RH, piše Bloomberg, zamjenu kune za euro planira izvesti 1. siječnja 2023., što će hrvatski financijski sustav učiniti sigurnijim i otpornijim na buduće krize. Vijeće EU trebalo bi odlučiti o tome prima li se u tom roku RH u eurozonu u srpnju.

Članak u Bloombergu donosi kako je inflacija prepreka Hrvatskoj jer je u ožujku dosegla 7,3 posto (najviše u 14 godina), ali napominju da je u Njemačkoj inflacija u travnju porasla na 7,8 posto.

Vujčić je za Bloomberg pojasnio kako vjeruje da će Hrvatska uspjeti održati inflaciju na razini koja je 1,5 postotnih poena viša od prosjeka inflacije u tri članice eurozone koje imaju najniže rezultate.

- U zadnjih sedam godina vidjeli smo da je hrvatska stopa inflacije u potpunosti na liniji s europskom prosječnom inflacijom. To mi govori kako smo vrlo usklađeni s razvojem kretanja cijena u Europi. Na dobrom smo putu - poručio je Vujčić preko Bloomberga, koji pak pojašnjava da je Hrvatska ionako već visoko euroizirana zemlja - tečaj pliva usko oko eura, a većina građana i kompanija ima depozite u eurima. Pri tome je hrvatska ekonomija prošla tijekom pandemije slično kao i ostale u EU, ali je zabilježila dvoznamenkastu stopu oporavka.

Prema Vujčićevim tumačenjima, HNB je digao procjenu inflacije za 2022. na 8 posto te smatra da je zbog širenja rasta cijena hrane i goriva na ostalu ekonomiju potrebna oštrija monetarna politika.

- Ali ne može se dinamika inflacije promijeniti preko noći… Mora postojati proces zatezanja, koji će, nadajmo se, biti povezan sa stabilizacijom geopolitičke situacije te oporavkom lanaca opskrbe - naglasio je Vujčić.

Ukoliko Europska središnja banka ne odluči zategnuti monetarnu politiku, s tim će se sama morati suočiti HNB, zaključio je Vujčić. RH ima ključnu kamatnu stopu samo 0,5 posto iznad one u eurozoni.

- Ako ne dođe do nekih promjena nakon našeg ulaska u eurozonu, naša monetarna politika bit će labavija jer imamo više kamatne stope od eurozone. No za nas nije u redu popuštati monetarnu politiku u vremenu kad inflacija raste - rekao je Vujčić, čiji je intervju imao dosta dobru "prođu" na uglednom Bloombergu. U jednom trenutku bio je čak treći najčitaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:34