Brži oporavak

Vujčić: Nisu mi jasne najave o grozomornoj jeseni, najgore je iza nas

Jedno odmah raščistimo: lockdowna zbog koronavirusa, kakav je bio proljetos, sigurno neće biti, ustvrdio je predsjednik Hrvatskih izvoznika
Boris Vujčić
 Ranko Šuvar / CROPIX

Izlazak iz recesije bit će brži od očekivanja, ali povratak na gospodarske pokazatelje iz 2019. nije izgledan prije 2022., poručio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić hrvatskim izvoznicima na njihovoj tradicionalnoj konvenciji s dodjelom nagrade najboljim izvoznicima Zlatni ključ.

Pad usluga

- Nisam ni optimist, ni pesimist, uvijek govorim ono što mislim da je najvjerojatnije prema podacima koje HNB ima. A ono što vidimo je snažan pad usluga kao važne komponente BDP-a s jedne strane i snažan oporavak industrijske proizvodnje i građevinarstva s druge strane. Otuda, izgledan je rast BDP-a u idućoj godini od šest posto i dostizanje pretkriznog BDP-a u 2022. - prognozirao je guverner HNB-a na panelu konvencije izvoznika na kojem su sudjelovali i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, profesori zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Marijana Ivanov i Josip Tica, predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago i predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen.

- Jednu stvar odmah raščistimo: lockdowna, kakav je bio proljetos, sigurno neće biti - ustvrdio je Darinko Bago, uz odobravanje svih prisutnih, uključujući i članove Vlade predvođene premijerom Andrejem Plenkovićem.

Marijana Ivanov podržala je tezu o izbjegavanju novog lockdowna rekavši kako još jedno zaključavanje hrvatsko gospodarstvo ne bi preživjelo. Josip Tica ukazao je na nedostatak jasne poruke Vlade koji će joj biti prioriteti u narednom razdoblju, je li to, istaknuo je, poticanje rasta i zaposlenosti ili dostizanje kriterija za ulazak u eurozonu. Tici je replicirao ministar Ćorić tvrdnjom kako ulazak u eurozonu i postizanje pune zaposlenosti nisu u proturječju.

Dva pravca

Guverner Vujčić primijetio je da ga se u posljednje vrijeme svrstava među optimiste po pitanju brzine izlaska gospodarstva iz očekivane recesije.

- Nisu mi jasne najave o grozomornoj gospodarskoj jeseni kada je više nego očito da smo sa zaključavanjem gospodarstva zbog korone prošli najgore - komentirao je guverner HNB-a.

Premijer Plenković u svom je izlaganju najavio da će Vlada voditi svoju politiku na dva osnovna pravca.

- Prvi pravac je ubrzanje izlaska iz očekivane recesije, a drugi je ispunjavanje svih potrebnih preduvjeta, od porezne politike do regulacije tržišta rada, kako bi naše gospodarstvo postalo konkurentnije i inovativnije - poručio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:04