Prvi kvartal

Vrijednost Ubera narasla za 23%, na 62 milijarde dolara, iduće godine izlaze na burzu

Uber je u Hrvatskoj poskupio prije dva mjeseca i došao u rang ostalih prijevoznika
Uber je nedavno poskupio u Hrvatskoj
 Toby Melville / REUTERS

Vrijednost Ubera u godini dana narasla je za 14 milijardi dolara bruto. U prvom kvartalu doseli su vrijednost od 62 milijarde dolara i povećali prihode u odnosu na prošlu godinu za 55 posto, piše CNBC. Smanjili su rashode, a najviše novca su zaradili prodajom svojeg jugoistočnog poslovanja konkurentu Grab i udruživanju s Yandex Taxijem u Rusiji.

Uber planira prodati dobar dio svojih dionica već postojećim investitorima i zaraditi do 400 do 600 milijuna dolara. Analitičari su uglavnom složni kako je vrijednost kompanije bitno narasla, najviše zbog povećanja vrijednosti dionica i većeg broja prodanih dionica uopće. Novi direktor Ubera Dara Khosrowshahi kaže da nema namjeru stati na ovim odličnim rezultatima.

- Imamo odličnu priliku da postanemo još veći, uložit ćemo više u sve aspekte našeg poslovanja, a najviše u ključni biznis prijevoza ljudi – naglasio je.

Kako je Uber privatna kompanija, mnoge je iznenadilo što je objavila svoje financijske rezultate. Analitičari smatraju kako je riječ o pripremama za izlazak na burzu iduće godine.

Inače, Uber je u Hrvatskoj nedavno digao cijene i gotovo došao u rang ostalih taksi prijevoznika, iako i dalje odbijaju sve usporedbe s njima. Start košta 6 kuna, svaki prijeđeni kilometar 3,60 kuna i svaka protekla minuta 60 lipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:25