Šef Raiffeisen Leasinga

‘Vratit ćemo novac onima koje smo zakinuli 2016.‘

‘Ovo ljeto uočili smo pogrešku u obračunu kamatne stope za određeni broj ugovora iz 2016. i odmah smo odlučili vratiti preplaćeni iznos sa zateznim kamatama‘
Toni JurČIĆ
 
 Damir Krajac/Cropix

Ovo ljeto Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga otkrila je da Raiffeisen Leasing od 2008. godine do 2013. nezakonito povećavao rate korisnicima leasinga i time oštetio dio klijenata. Međutim, Raiffeisenn Leasing, nakon što se to otkrilo, nije obeštetio klijente za preplaćene kamate, jer su se pozvali na zastaru. S 1. listopadom Toni Jurčić dobio je suglasnosti Hanfe za člana Uprave Raiffeisen Leasinga. Koji su mu prvi potezi, što je pokazala revizija ključnih procesa poslovanja te kako pandemija utječe na biznis leasinga, objašnjava u svom prvom intervjuu.

Sjedate u vruću fotelju predsjednika Uprave Raiffeisen Leasinga. Kako to?

- Namjera mi je hladne glave sjesti u vruću fotelju. Sigurnost mi daje to što dobro poznajem puls financijske industrije, jer tu sam već 23 godine. Kad prijeđete put od referentske do liderske pozicije, dobivate puno prilika sagledati stvari i procese iz različitih perspektiva, u različitim kontekstima, koji su se, ruku na srce, u ta dva desetljeća mijenjali. Baš je kontekst jedna od ključnih stvari koje moju fotelju čine vrućom, kako kažete.

Uz pandemiju, lockdown i neizvjesnost u kojoj danas živimo i radimo, organizacija je ove godine dodatno opterećena događajima iz 2008. To nije bila ugodna situacija za naše klijente.

Kako ćete promijeniti tu situaciju?

- Kao novi lider fokusirat ću se da naša komunikacija prema klijentima i djelatnicima bude jasna i transparentna, jer bez njih nema Raiffeisen Leasinga. Potrudit ću se da ta situacija, koja baca sjenu na naš rad, bude lekcija iz koje ćemo učiti i zbog koje ćemo postati bolji. Cilj nam je unaprijediti sve potencijalne slabe točke s fokusom na pružanje najbolje leasing usluge našim klijentima. Upravo zato pokrenuli smo pregled svih ključnih procesa poslovanja.

Vi ste od prosinca 2015. bili u Nadzornom odboru Raiffeisen Leasinga. Je li moguće da niste znali što se događalo u toj tvrtki od 2008. do 2013.?

- Moj početak u Raiffeisen Leasingu bio je u prosincu 2015. kako kažete, a slučaj na koji se referirate datira iz 2008. godine, tako da nisam znao. Kada smo bili obaviješteni na potelncijalne nepravilnosti, odmah smo kao Nadzorni odbor pokrenuli potrebne aktivnosti, kako bismo utvrdili sve činjenice.

Dodatno, funkcija člana bilo kojeg nadzornog odbora ne nosi sa sobom poznavanje svih svakodnevnih odluka u operativnom poslovanju. Jasno, kao članu Nadzornog odbora, čija je primarna zadaća nadzirati poštuje li se i provodi dogovorena strategija, dužnost mi je reagirati na sve eventualne nepravilnosti i napraviti sve što je u mojoj moći da se iste isprave i onemogući njihovo ponavljanje u budućnosti.

Ovo ljeto DORH je najavio da je počeo s izvidima na predmetu Raiffeisen Leasinga. Imate li povratnu informaciju dokle se stiglo?

- DORH nas nije kontaktirao tako da nemamo nikakvih saznanja o takvim izvidima.

Razmišljate li, iako se bivša Uprava vadila na zastaru za slučaj iz 2008. do 2013., o tome da ipak nekako obeštetite te klijente?

- Sve vezano uz slučaj iz perioda od 2008. do 2013. rješava se u skladu s rješenjem HANFA-e i propisima. Ono što smo odlučili napraviti sada, u novom sastavu Uprave, pregled je ključnih procesa poslovanja.

Kroz to smo uočili i grešku u obračunu kamatne stope za određeni broj ugovora iz 2016. gdje smo odmah reagirali i donijeli odluku o vraćanju preplaćenih iznosa klijentima s pripadajućim zateznim kamatama.

Trenutno smo u procesu obavještavanja klijenata o tome što se dogodilo i taj će proces biti gotov do 31. listopada ove godine.

O kojem broju ugovora se radi i koji je prosjek povrata?

- Riječ je o manje od 600 klijenata s medijanom povrata od 108 eura po klijentu što uključuje i zateznu kamatu i iznos preplaćenog poreza na dodanu vrijednost.

Nakon nedjelje najavljuje se tsunami ovrha, spremate li se za to razdoblje? Govorilo se o dogovoru neke tri faze da dužnike sve ne zgrome odjednom.

- Najveći broj naših klijenata u Leasingu su pravne osobe. Kad se ispostavi da imaju teškoće u plaćanju svojih obveza, razgovaramo sa svakim od njih posebno.

Trudimo se razumjeti njihovu situaciju i shodno njoj pronaći najbolje rješenje. Uz to što smo na početku pandemije ponudili klijentima moratorij, onima iz pogođenih industrija koji imaju aktivne reprograme nismo aktivirati instrumente osiguranja.

S obzirom na to da sad živimo s pandemijom, a u nedavnoj prošlosti bio je slučaj Agrokor, kako sad stoji vaš core business – leasing?

- Leasing društva su općenito u specifičnom položaju jer iznajmljujemo imovinu koja se koristi i koja, samim time, vremenom gubi na vrijednosti. Kad je riječ o pandemiji, tu dijelimo sudbinu ostalih gospodarskih subjekata. Tako je i nama ova godina teška jer je opterećena rezervacijama za rizike te značajno manjom potražnjom na tržištu.

Puno je faktora na tržištu koji se odražavaju i na nas. Primjerice, prodaja automobila ove je godine pala za oko 50 posto u odnosu na 2019. godinu Najviše je pogođen dio vezan uz rent-a-car poslovanje koji je u prethodnim godinama imao trend jakog rasta jer je direktno povezan s turizmom.

Ono što je za nas dobra vijest je to da smo specijalizirani i za financiranje strojeva i opreme te upravljanje flotom vozila za kompanije koje su bolje prošle u ovoj krizi. To nam daje vjeru u budućnost u kojoj ćemo se uspjeti prilagoditi ovoj novoj realnosti.

Koja su vaša predviđanja za 2021. godinu?

Makroekonomske prognoze su se dosad pokazale prilično točne. U idućoj godini možemo očekivati trend blagog oporavka i rasta BDP-a, ali i dalje je prisutna velika neizvjesnost.

Snažan utjecaj pandemije osjećamo iz dana u dan i njeno trajanje nam je velika nepoznanica. S druge strane, otvaraju se neke nove prilike koje je bitno pravodobno prepoznati.

Moramo biti spremni napraviti iskorak iz sadašnjih uvriježenih poslovnih modela prihvaćanjem novih trendova koji dolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:18