POČETAK RASPRODAJE

Volkswagen gasi bar tri tvornice u Njemačkoj, deseci tisuća ostaju bez posla: ‘Ovo nisu prijetnje‘

Volkswagen je pod velikim pritiskom da smanji troškove i ostane konkurentan nakon slabije potražnje iz Kine i Europe

Volkswagen tvornica u gradu Emdenu u Njemačkoj

 David Hecker/Afp

Njemački automobilski koncern Volkswagen planira zatvaranje najmanje tri pogona u Njemačkoj i otpuštanje na desetke tisuća zaposlenih, objavio je sindikalni ogranak VW-a u ponedjeljak u Wolfsburgu.

„Uprava Volkswagena želi u Njemačkoj zatvoriti najmanje tri pogona jer tvrdi da je opstanak koncerna bez ovih mjera nemoguć", rekla je predsjednica radničkog savjeta Volkswagena Daniela Cavallo okupljenim radnicima u glavnom pogonu VW-a u sjevernonjemačkom Wolfsburgu.

Ona je objasnila kako uprava koncerna planira i otpuštanje na desetke tisuća radnika u svim pogonima u Njemačkoj. Iako se ne spominje koji pogoni bi mogli biti zatvoreni, njemački mediji špekuliraju o zatvaranju pogona u Osnabruecku, gdje se nekad nalazila tvornica karoserija Karmann.

Uprava Volkswagena je odbila komentirati javne istupe predstavnice radničkog savjeta, ali je priopćila kako se VW nalazi "na prekretnici" i da je situacija "ozbiljna".

Volkswagen već neko vrijeme bilježi financijske neuspjehe, prije svega zbog loše prodaje električnih automobila. Stručni mediji navode kako su električni modeli VW-a u usporedbi s kineskom konkurencijom preskupi i zastarjeli.

Uprava je još u rujnu najavila mjere kako bi VW ponovno načinila konkurentnom. Volkswagen je tada priopćio kako koncern prodaje pola milijuna automobila godišnje manje od potrebnog.

Koncern Volkswagen diljem svijeta zapošljava oko 670.000 zaposlenih od čega 295.000 u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2024 12:30