INFOBIP

Vodnjanski div u Hrvatskoj stvara ‘efekt jednoroga‘

Samo startupi s popisa Novac.hr 25 najpotentnijih startupa dosad su prikupili više od 43 milijuna eura ulaganja

Silvio Kutić, Izabel Jelenić i Roberto Kutić

 Matija Djanjesic/cropix

Infobip u Hrvatskoj stvara efekt jednoroga, piše jedan od najvećih startup medija u jugoistočnoj Europi The Recursive.

U članku se navodi kako je prva hrvatska nova tehnološka tvrtka vrednija od milijarde dolara pokrenula vlastiti startup program Startup Tribe, napravila investiciju u hrvatski startup STEMI te podržala lokalne startup programe poput izbora Novac.hr TOP25 startupa za pratiti u 2022. godini.

Novinar Bojan Stojkovski navodi da to nisu prvi primjeri kako osnivači Infobipa žele svoj uspjeh podijeliti sa zajednicom u Hrvatskoj.

image

Infobip Pangea kampus u Vodnjanu

Infobip

- Prije više od 20 godina, prva ideja koja je navela inženjera elektrotehnike Silvija Kutića da osnuje danas prvog hrvatskog tehnološkog jednoroga i jednu od najvećih tvrtki za komunikacijski softver u regiji - bila je pokretanje virtualne zajednice za Kutićev rodni grad Vodnjan koji se nalazi u Istri - navodi The Recursive.

Kasnije je iz te i drugih ideja osnivača nastao Infobip, danas kompanija s 3500 zaposlenika u više od 70 ureda diljem svijeta.

The Recursive navodi da su samo startupi na popisu Novac.hr 25 najpotentnijih hrvatskih startupa za 2022. do sada prikupili više od 43 milijuna eura ulaganja. U 2020. godini je pak tih 25 startupa samo u Hrvatskoj ostvarilo više od 11,5 milijuna eura prihoda. U taj su izračun uključeni i startupi poput STEMI-ja, Memgrapha i Mindsmithsa. Međutim, nisu uključeni međunarodni prihodi, a svi oni većinu prihoda ostvaruju u inozemstvu.

- Moja obitelj više od 500 godina živi u Vodnjanu, a tradiciju smo željeli zadržati i s tvrtkom - zaključuje Silvio Kutić, osnivač i direktor Infobipa.

Infobip treću godinu zaredom vodeći pružatelj komunikacijskih cloud usluga

Vodnjanski Infobip, globalna cloud komunikacijska platforma i vodeća IT kompanija u regiji, osvojio je dva prestižna priznanja na Future Digital Awardsu, godišnjoj dodjeli nagrada koju organizira analitička kuća Juniper Research. Infobip je proglašen treću godinu zaredom najboljim pružateljem CPaaS usluga (Communication Platform-as-a-Service) te po prvi puta najboljim pružateljem SMS firewall rješenja.

- Čast nam je što je Juniper Research prepoznao kapacitet i snagu naše platforme i SMS firewall rješenja, jer su oba nagrađena segmenta ključni i strateški dijelovi end-to-end poslovne komunikacije koju omogućujemo. Ovo je potvrda da smo na pravome putu - kaže direktor Infobipa Silvio Kutić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:54