trodnevno iskustvo

Vodnjan organizira novu maslinarsku turističku ponudu: ‘Imamo veliki neiskorišteni potencijal‘

Istra je prema rezultatima jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja, i šestu godinu u nizu proglašena najboljom maslinarskom regijom u svijetu

Vodnjan koji je poznat u Istri, ali i šire kao svojevrsni centar maslinarstva jer ima brojne uljare i maslinare na svom području, ali i velik broj međunarodnih nagrada, odlučio je sve to pokazati i posjetiteljima. Već ovog vikenda gradsko poduzeće Castelier, čiji je cilj pokretanje turističkog razvoja i jačanje gospodarstva Vodnjanštine, u suradnji s tamošnjim Ekomuzejom, koji promiče i čuva tradicionalne resurse, i Agroturistom, udrugom zaduženom za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, organizira trodnevno iskustvo za sve one koji se žele upoznati s bogatom tradicijom maslinarstva na Vodnjanštini.

Uz upoznavanje lokalnih gastronomskih delicija i čari Vodnjana kroz uživanje u tradicijskim večerama i doručcima, jedinstvenom ručku u masliniku, razgled Ekomuzeja, smještaj u staroj gradskoj jezgri, posjetitelji će kroz posjet uljari te vođenu degustaciju ulja u centru za posjetitelje "Vaga" zasigurno proširiti svoje znanje o najpoznatijem sastojku tradicionalne istarske kuhinje.

- Ova vrsta ponude po prvi put je ponuđena posjetiteljima našeg područja. Imamo veliki neiskorišteni potencijal za razvijanje održivog oblika turizma koji gostima nudi mir, zdrav način života te upoznavanje lokalne tradicije i kulture. Na Vodnjanštini se u zadnja dva desetljeća ulažu ogromni napori u poljoprivredi, pogotovo u području maslinarstva. Konačno je došlo vrijeme kada možemo povezati poljoprivredu, kulturnu baštinu, tradiciju i lokalnu gastronomiju u jedinstven turistički doživljaj koji obogaćuje ponudu u postsezoni, izjavio je Andrea Manzin, direktor Casteliera.

Istra je prema rezultatima Flos Oleija 2021., jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja, i šestu godinu u nizu proglašena najboljom maslinarskom regijom u svijetu, a upravo će na jugu istarskog poluotoka svi zainteresirani posjetitelji moći sami ubrati svoje masline, saznati zanimljivosti o uzgoju i preradi od iskusnih maslinara i agronoma te izraditi vlastito ulje u najnagrađivanijoj hrvatskoj uljari Chiavalon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 18:27