GROUPAMA GRUPA

Vodeći francuski osiguravatelj, koji posluje i u Hrvatskoj, objavio porast neto dobiti za 178,5% u 2021.

Međunarodno poslovanje u 2021., u koje se ubraja i poslovanje u hrvatskoj podružnici Groupama osiguranje, zabilježilo je rast od 8,4% s ukupnim iznosom od 2,4 mlrd eura
 Magali Cohen/afp

Groupama grupa, vodeći francuski osiguravatelj i jedna od značajnijih osiguravajućih grupacija u Europi, koja od rujna 2021. posluje i u Hrvatskoj, objavila je financijski izvještaj za 2021. godinu. Groupama grupa prema tom izvješću ostvarila je ukupnu neto dobit u iznosu od 493 milijuna eura što je porast od 178,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine kada je godišnja neto dobit iznosila 177 milijuna eura.

U financijskom izvješću Groupama je na razini grupe iskazala rast premije za 7,5 posto u odnosu na 2020. godinu, koja u 2021. iznosi 15,5 milijardi eura. Segmenti životnog i zdravstvenog osiguranja na razini grupe rasli su za 10,6 posto i iznose 7,8 milijardi eura, dok su segmenti osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda zabilježili rast od 4 posto i iznose 7,5 milijardi eura.

Međunarodno poslovanje u 2021. godini, u koje se ubraja i poslovanje u hrvatskoj podružnici Groupama osiguranje, zabilježilo je rast od 8,4 posto s ukupnim iznosom od 2,4 milijarde eura.

Ulazak Groupama grupe na hrvatsko tržište dio je šireg strateškog partnerstva s OTP grupom. Naime, 2008. godine Groupama je preuzela 8 posto udjela u Banci i tadašnje osigurateljne operacije u vlasništvu banke u Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Bugarskoj. U sklopu daljnjeg razvoja ovog strateškog partnerstva, po regulatornom odobrenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga početkom rujna 2021. Groupama je preuzela i OTP osiguranje u Hrvatskoj te započela svoje poslovanje u Hrvatskoj kao Groupama osiguranje na čijem je čelu Sanel Volarić.

- Poslovanje Groupama osiguranja u Hrvatskoj pandan je poslovnog i upravljačkog modela koji je već prepoznat i u drugim državama, te trenutno brine o svojih gotovo 60.000 postojećih klijenata. Hrvatski tim uz podršku francuske grupacije planira razviti cjelokupnu ponudu životnih i neživotnih osiguranja kako bi na čvrstim temeljima izgradili poslovne operacije i nametnuli se kao jedan od vodećih osiguratelja u Hrvatskoj, priopćeno je iz Groupama grupe.

Na razini Grupe očekuje se da će poslovanje u Hrvatskoj osigurati značajan doprinos kako razvoju grupacije tako i daljnjem razvoju strateškog partnerstva s OTP Bankom. U posljednjih nekoliko mjeseci Groupama osiguranje poduzelo je niz inicijalnih koraka za osiguranje razvoja poslovanja, od postizanja inicijalnog prepoznavanja branda na tržištu Hrvatske, zapošljavanja stručnjaka te pokretanja razvojnih aktivnosti u području IT i razvoja produkata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:53