Najveći kolaps u Britaniji

Vlasnik Topshopa traži zaštitu kroz ‘predstečajnu‘, kupci već stoje u redu

Arcadia Group, koji se ni prije pandemije koronavirusa nije mogao nositi s online konkurencijom, lockdown je dokrajčio, pa je upitno 13.000 radnih mjesta u retail industriji
 Isabel Infantes/AFP

Kolaps Arcadia Groupa, u medijima opisan kao najveći u korporativnom svijetu Britanije, povezan s pandemijom koronavirusa, doveo je pod znak pitanja više od 13 tisuća radnih mjesta.

Biznis je to u vlasništvu tajkuna Sir Philipa Greena, koji je bio prinuđen ovog tjedna za kormilo dovesti stečajne stručnjake iz Deloittea, koji sada počinju tražiti zainteresirane kupce za preuzimanje dijelova grupe, a njegovi brojni dućani 2. prosinca otvaraju vrata u Engleskoj nakon razdoblja lockdowna.

Green je vlasnik Topshopa, Topmana, Miss Selfridgea, Dorothy Perkins, Evansa i Burtona, a pokretanje postupka restrukturiranja, s postavljanjem ljudi iz Deloittea uz bok postojećoj upravi, pravni je potez koji štiti Arcadia Group od kreditora, dobavljača odjeće i vlasnika prostora u kojima dućani posluju, dok se traže kupci za poznate modne brendove.

Snizili najam prostora

Iz uprave kompanije kažu da ih je u probleme dovela pandemija, uključujući i zatvaranje dućana koje je trajalo dulje vrijeme, te da su u pitanju najteži uvjeti za trgovinu koje u dosad iskusili. "Za vrijeme ovih izazovnih vremena naš je prioritet bio zaštita radnih mjesta i očuvanje financijske stabilnosti grupe, u nadi da ćemo izdržati pandemiju i, s druge strane, uspješno se boriti", izjavio je direktor Ian Grabiner, "ali na kraju su prepreke s kojima smo se suočili bile prevelike". Kako piše BBC, u lipnju su uspjeli iznajmljivače uvjeriti da im snize cijenu najma prostora, ali to nije bilo dovoljno.

Deloitteov čovjek Matt Smith dodaje kako su lockdown, ali i drugi izazovi vezani uz poslovanje tamošnjih modnih lanaca, rezultirali time da je Arcadia došla u kritičnu situaciju s kapitalom. Drugim riječima, zbog pada prodaje Green nije mogao plaćati dugove. Kako je objavljeno, ponuda od 50 milijuna funti izvanrednog kredita, koju je Greenu ponudio vlasnik Frasers Group Mike Ashley, odbijena je.

Smith je poručio kako im je namjera da svi brendovi nastave s prodajom te pozdravljaju povratak kupaca u dućane, kojima će ovog tjedna to biti dozvoljeno epidemiološkim mjerama. "Mi ćemo ići u brzu potragu za iskazom interesa, i očekujemo da ćemo identificirati jednog ili više ponuđača, kako bismo osigurali uspješno poslovanje u budućnosti", rekao je.

Rupa u mirovinskom fondu

Kako piše Guardian, analitičari sektora maloprodaje očekuju da bi popularniji brendovi, poput Topshopa i Topmana, mogli biti privlačni potencijalnim preuzimateljima. Napominje se kako su glavni brendovi grupe godinama bili podinvestirani te se nisu na vrijeme, prije izbijanja pandemije, prilagodili novim uvjetima i orijentirali na online prodaju i digitalni marketing. Greenovi brendovi su, naime, i prije ove krize bili "načeti" konkurencijom online trgovaca, poput Asosa, Boohooa i Pretty Little Thing.

Navodno sada više od 10 kupaca "stoji u redu" za Topshop, uključujući online prodaju Boohoo te Frasier Group, kao i niz private equity fondova, a novodno su zainteresirani i Marks&Spencer i Next, jer bi im to donijelo pristup mlađoj generaciji kupaca.

Od 13 tisuća radnika čiji su radna mjesta ovisna o raspletu, njih 9300 sada je "na čekanju", a još nije objavljeno hoće li biti otpuštanja i koliko je radnika višak. "Tražimo hitne sastanke s upravom i trebamo argumente da se čini sve što je moguće da radna mjesta ostanu sačuvana, da postoji plan za nastavak rada dućana i uplate u mirovinski fond kompanije", poručio je čelnik sindikata. Navodno u kompanijskom mirovinskom fondu, koji ima 10 tisuća članova, postoji rupa teška čak 350 milijuna funti, a očekuje se da Sir Philip Green to pokrije, odnosno da ga na red pozove regulator i tako zaštiti radničke mirovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:28