OGROMAN POSAO

Vlasnik N1, Nove TV i Telemacha prodao tornjeve za 1,22 milijarde eura, doznali smo tko su kupci!

Tornjeve su prodali za 20 puta veću cijenu od operativne dobiti

Dragan Šolak

United grupa Dragana Šolaka prodala je telekomunikacijske tornjeve u Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj tvrtki TAWAL iz Saudijske Arabije, koja je dio Saudi Telecom Companyja.

Vrijednost posla je 1,34 milijarde dolara.

Telekomunikacijsko-medijska grupacija, koja u Hrvatskoj posjeduje operatera Telemach Hrvatska te medijske kuće N1 i Novu TV, prodala je 100 posto udjela u svojem biznisu s tornjevima. Taj biznis bio je izdvojen iz telekom operatera u regiji u tvrtku TowerCo.

Viktoriya Boklag, izvršna direktorica United Groupe kaže da je oduševljena što su uspjeli tako kvalitetno reorganizirati TowerCo dio poslovanja. Navodi se da je prodajom TowerCo ostvarila multiplu od 20,1x (EV/EBITDAI) za vrijednost od 1,22 milijarde eura.

Saniranje duga i investicije

- Prikupljeni kapital nam omogućuje da učinkovitije upravljamo globalnim makroekonomskim pritiscima, a ktome, podržat će nastavak ulaganja u tvrtke iz našeg portfelja kako bismo osigurali da ostanu konkurentne na svojim tržištima - kaže Boklag.

Podsjetimo, u veljači su se pojavile informacije da United traži način kako da refinancira svoje dugove.

Prvo je agencija Moody‘s snizila rejting Adriji Midco BV, ključnoj tvrtki u sastavu United Grupe iz stabilnog u negativni. Potom se doznalo da je ukupan dug grupe 4,1 milijardu eura i da značajan dio dolazi na naplatu u iduće dvije godine. Baš je Moody‘s kao rješenje predložio izdvajanje i prodaju telekomunikacijskih stupova.

Boklag, koja je i ovoga puta pronašla potpuno novo rješenje za poslovni izazov United Grupe, dodaje da joj je drago da im se kao partner pojavio upravo TAWAL.

- Tražit ćemo daljnje prilike za suradnju s njima dok šire svoje prisustvo na europskom tržištu - najavljuje Boklag.

Mohammed Alhakbani, izvršni direktor TAWAL-a kaže da je za njih ovo otvaranje vrata europskom tržištu.

- Suradnja s United Grupom predstavlja naš prvi ulazak na europsko tržište - naglašava Alhakbani.

Ističe da partnerstvo podržava njihov cilj da i dalje pružaju inovativna i učinkovita ICT infrastrukturna rješenja svojim partnerima i isporučuju prepoznatu kvalitetu usluga.

Dugoročni ugovor

TAWAL je nastao 2018. godine i ovo mu je prvi ulazak na europsko telekomunikacijsko tržište. Dosad je poslovao na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi.

Trenutačno upravlja s više od 16 tisuća telekomunikacijskih tornjeva. Ovim poslom u svoj je portfelj uvrstio i više od 4800 tornjeva u Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj.

United grupa je s ovim poslom osigurala i da TAWAL u idućih 20 godine podigne u spomenute tri države dodatnih dvije tisuće telekomunikacijskih tornjeva.

Uvjeti transakcije uključuju dugoročni Master Services Agreement i Service Level Agreement, kojim si je United Grupa osigurala kvalitetu usluge nakon završetka transakcije, a planira je zaključiti u drugoj polovici godine.

Prodaju je snažno podržao i BC Partners, koji je većinski suvlasnik United Grupe.

Nikos Stathopoulos, predsjednik Europe u BC Partnersu i predsjednik United Grupe oduševljen je poslom.

PIF kupuje TAWAL

- Prodaja TowerCo poslovanja United Grupe predstavlja ključnu prekretnicu na putu rasta i širenja United Grupe, što će omogućiti United Grupi fokus na kontinuirano ulaganje u svoje telekomunikacijske i medijske usluge i infrastrukturu - kaže Stathopoulos.

Olayan Alwetaid, izvršni direktor Saudi Telecom Company kaže da je za njih ovaj sporazum početak novog poglavlja. Lani je državni fond Saudijske Arabije, PIF, dao je neobvezujuću ponudu za kupnju većinskog udjela u STC-ovom poslovanju s jedinicama tornjeva čime bi za 6 milijardi dolara preuzeo 51 posto TAWAL-a. Transakcija zasad nije dogovorena.

- Naš sporazum s United Grupom predstavlja uzbudljivo novo poglavlje za TAWAL i STC Grupu u pogledu ambiciozne strategije rasta i širenja našeg međunarodnog prisustva. Već vodimo digitalnu transformaciju Saudijske Arabije, a ovaj dogovor jača našu predanost ulaganju u vrhunsku tehnologiju i infrastrukturu koja omogućava globalnu povezanost - zaključuje Alwetaid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:48