Hotel 'Radisson Blu Resort'
 Duje Klarić / HANZA MEDIA
Rasprodaja

Vlasnici poznatog dalmatinskog hotela prodaju više od 7000 kvadrata atraktivnog zemljišta

Prvo zemljište koje je ponuđeno tržištu obuhvaća površinu od 3989 kvadrata i nalazi se u istočnom susjedstvu hotelskog prostora
Piše: Tanja GattinObjavljeno: 18. veljača 2020. 13:39

Tvrtka “Memento Spalato”, vlasnički i upravljački povezana s hotelom “Radisson Blu Resort”, prodaje dva zemljišta na vrlo atraktivnim turistčkim lokacijama po ukupnoj cijeni 4,21 milijun eura, što u protuvrijednosti iznosi gotovo 31 milijun kuna.

Obje parcele, ukupne površine 7195 četvornih metara, nalaze se u blizini turističkoga kompleksa u kojem će se za mjesec dana održati i izvanredna skupština dioničara na kojoj bi poslovodstvo “Mementa Spalata” trebalo dobiti suglasnost za traženje potencijalnih kupaca. Najveći dioničar splitske tvrtke je kompanija “Olbia Investments Limited” iz ciparskog Limassola, koja osim svojih 8,98 posto, drži i 86,14 posto dionica preko zagrebačke tvrtke “Memento”, u kojoj je osnivač i vlasnik.

Prvo zemljište koje je ponuđeno tržištu obuhvaća površinu od 3989 kvadrata i nalazi se u istočnom susjedstvu hotelskog prostora, ispod Bračke ulice.

Riječ je o zapuštenom neizgrađenom terenu, djelomično prekrivenom čempresima, borovima i niskim raslinjem, koje se prodaje po cijeni od 2,33 milijuna eura, što predstavlja nešto više od 585 eura po četvornome metru. Prema važećem Generalnom urbanističkom planu, parcela se, poput svih ostalih u tom dijelu grada, južno od Bračke ulice, nalazi u zoni ugostiteljsko-turističke namjene, i to izričito – hotelske, piše Slobodna Dalmacija.

Novac će u Belize

Zemljište je još od 2011. godine opterećeno dvjema hipotekama “teškima” ukupno 33,6 milijuna eura, koje je od tvrtke “Grovepoint Trading Limited” s Cipra prije tri godine preuzeo “Aedro Finance” iz srednjoameričke države Belize, smještene na obali Karipskog mora. Druga parcela nudi se za 1,87 milijuna eura i zauzima 3206 kvadrata, pa je i cijena po četvornome metru identična onoj s “gornjeg” zemljišta.

Nalazi se jugoistočno od hotela “Radisson Blu Resort”, na potezu od Puta Radoševca do dužobalne šetnice na samoj granici trsteničke plaže i žnjanskog platoa.

Tijekom posljednjeg i ujedno propalog postupka izmjena GUP-a, što se provodio 2015. godine u gradonačelničkom mandatu Ive Baldasara, tvrtka “Memento Spalato” tražila je da se taj teren iz spomenute ugostiteljsko-turističke zone prenamijeni u mješovitu, i to pretežito stambenu namjenu, ali ni taj prijedlog nije “prošao” na Gradskom vijeću.

U kontekstu cijele priče važno je istaknuti kako ciparski “Olbia Investments Limited” drži ukupno 95,12 posto dionica “Mementa Spalata”, tvrtke koja je nastala iz nekadašnjeg “Hotela Split”. Upravo je podjelom tvrtke i istodobnim prijenosom dijelova imovine tadašnjeg “Hotela Split” prije osam godina, među ostalim, osnovano novo dioničko društvo istog imena koje je vlasnik hotela “Radisson Blu Resort”, a vidljivo je da su “Memento Spalato” i novi “Hotel Split” i vlasnički i upravljački povezani.

U Nadzornom odboru obiju tvrtki sjede Sergej Distergov, Ukrajinac s adresom u Beču, kao predsjednik tog tijela, te Petros Chatziloizou, Stella Timotheou i Lido Hadjiloizou s ciparskim putovnicama.

Upravo je Grigorij Surkis, najmoćniji čovjek ukrajinskog nogometa i potpredsjednik UEFA-e, te biznismen čije se bogatstvo procjenjuje na 18 milijardi dolara, još u ljeto 2011., kada je svoju jahtu usidrio ispred Trstenika, izrijekom izjavio kako je hotel, misleći na “Radisson Blu Resort”, “u vlasništvu njegova prijatelja Sergeja Distergova”.

Kako je ‘Hotel Split‘ nestajao i nastajao

Staro dioničko društvo "Hotel Split" nastalo je 1990. godine podjelom poduzeća "Gradski hoteli" i u portfelju je imalo hotel "Split" s kampom na Trsteniku, te autokamp i restoran u Stobreču. Novi "Hotel Split", koji je vlasnik obnovljenog hotela na Trsteniku koji nosi naziv "Radisson Blu Resort", nastao je iz starije istoimene tvrtke koja je 2012. preimenovana u "Memento Spalato".

 

Linker
13. ožujak 2021 07:33